DSC85

DSC85



OWOCE

Wartość energetyczna - 30-70 kcał/lOOg banany, daktyla, awokado suszone owoc* 100-300 kaś/lOOg, orzechy do 600 kcal/lOOg

Białko-1-2%

Huszcz- mało. najwięcej w awokado i orzechach 30-65%

Węglowodany - 5-20%, dużo jedno- i dwucukrów (najwięcej maja winogrona i daktyle), w niektórych dużo skrobi (banany), znaczące ilości bfcwwuka pokarmowego (najwięcej maja jabłka, porzeczki, agrest, owoce cytrusowe)

Witaminy - C (porzeczki, truskawki maimy owoce cytrusowe, kem, mango, melon), karo teno idy (brzosteseke, morsie, mango, md on. arbuz, mandarynki, wiśnie, czereśnie), witaminy z gnpy B

SWedmki mineralne - mniej niż w warzywach, wapń, zdazo. miedz (owoce jagodowe), potas (morele, brzoskwinie), magnez, cynk. fluor, jad (banany)


j Energia 1 •«*

Białko

9

NMCT

■»

Ce 1 Mg wg wg

Fe

■»

A

vt

E

"i

C

"9

57

0.6

0.Z0

4 3

0.3

8

0.66

9.2

51

0.9

0.04

33 12

0.4

19

0.19

49.0

36

0.7

0.25

26 10

0.7

6

0.12

66.0

! 293

0,15

■ .i

78 | 40

3.3

5

0.33

1.0


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC68 MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE Wartość energetyczna - 110-120 kcal/lOOg polędwica i chude wędliny d
DSC69 MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE Wartość energetyczna - 110-120 kcał/lOOg polędwica i chude wędliny d
Karta pracy nr 3 Wartość energetyczna wybranych produktów (kcal w 100g) cheeseburger 277 mleko
DSC63 PRODUKTY ZBOZOWE Wartość energetyczna - 250-350 kcai/lOOg ; najbardziej kaloryczna jest piecz
DSC80 WARZYWA i GRZYBY Wartość energetyczna - 25-60 kcai/lOOg B art<c - 2-5% najwięcej w groszku
Skład soków Woda    85-95% Wartość energetyczna    58-200
DSC78 ZIEMNIAKI Wcrtość energetyczna - do 90 kccl/lOOg, chipsy i frytki ponad 450 kcnł/lOOg B Biał
DSC02970 Wartość energetyczna podstawowych składników pokarmowych Węglowodany 1 gram - 3,7-4,2 kcal
skanuj0007 192 Kłoczko I., Świderski F. TABELA 11.1. Wartość energetyczna (w kJ/kcal) oraz zwartości
DSC71 RYBY I PRZETWORY RYBNE Wartość energetyczna chudych ryb oraz mięczaków i skorupiaków jest nis
Cechuje qo: mała wartość energetyczna (od 2 do 4 tyś kcal/kg), mała zwięzłość, duża zawartość wody i
DSC87 Docelowe wartości glikemii •    Na czczo i przed posiłkiem 70-90 mg/dl •
DSC85 (4) 60 Kładziemy do równania wartości liczbowe warunków początkowych i p0 stych przekształcen
DSC05244 Wartość energetyczna kilokalorie(kcal) lub kilodżule (kJ) i kcal = 4,184 kJ kaloria—ilość c
DSC05257 Duża ilość tłuszczu w pożywieniu podnosi wartość energetyczną a g tłuszczu — 9 kcal (37,7 k

więcej podobnych podstron