7a (4)

7a (4)



Przygotowanie: moczenie przez noc, potem 20 minut plus studzenie


Gotowanie: 1 3/4 godz.


Kcal: 310

Zawartość tłuszczu: 30 g


(/) 700 g czerwonej fasoli,

^    moczonej przez noc

^    w zimnej wodzie

q 200 ml oliwy z oliwek 2 3 duże cebule i 3 ząbki — czosnku, drobno posiekane

_ 2 liście laurowe

3 zielone papryki, bez nasion, pokrojone w kostkę 125 ml czerwonego octu winnego sól i pieprz

Na sos:

2 cebule, drobno posiekane

8 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżki niemieckiej musztardy 2 duże żółtka 150 ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz

Na dekorację:

liście kapusty pekińskiej albo sałaty, poszatkowane 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki


1 Osączamy fasolę. Wkładamy ją do rondla z zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, potem osączamy. Rozgrzewamy 4 łyżki oliwy w żaroodpornym naczyniu. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 8-10 minut na średnim ogniu, aż zacznie zmieniać kolor, od czasu do czasu mieszamy. Wrzucamy fasolę, czosnek i liście laurowe. Wlewamy około 2,5 1 wody. Zagotowujemy, potem zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 godzinę, aż fasola będzie miękka. Osączamy.

2 Gorącą, ugotowaną fasolę przekładamy do dużej miski. Dodajemy zieloną paprykę, resztę oliwy i ocet. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.

3 Przyrządzamy sos. Wkładamy cebule do miski i mieszamy z natką pietruszki, czosnkiem, musztardą i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, potem stopniowo dodajemy oliwę, ubijając cały czas, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny.

4 Przekładamy fasolę na salaterkę, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki pod przykryciem, jeśli nie serwujemy od razu. Przed podaniem dekorujemy liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej i plasterkami cytryny.

OPIS SKŁADNIKÓW

Musztarda niemiecka jest łagodną wersją musztardy zrobioną z czarnej gorczycy. Zawiera ocet i cukier, które sprawiają, że ma odrobinę slodko-kwaśny smak.



WSKAZÓWKI KUCHMISTRZA

Suszone ziarna czerwonej fasoli zawsze zaczynamy gotować na bardzo dużym ogniu przez 10 minut, aby zniszczyć związki toksyczne, które mogą się w nich znajdować. Nie solimy suszonej fasoli przed skończeniem gotowania, gdyż nie zmięknie.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
salatka z czerwonej?soli (1) Przygotowanie: moczenie przez noc, potem 20 minut plus studzenie O
DSCF6750 108 kolumny przez około 15-20 minut. Kolumna jest gotowa do analizy jeżeli linia podstawowa
9a (11) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O Gotowanie: 5 min ©Kcal: 320 Zawartość tłuszczu:
100?n na gwiazdke i karnawal021 1. Sałatka z brokułów i brzoskwiń Przygotowanie: 20 minut Na 6 porcj
faszerowane ziemniaki (1) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 1/2 godz. Kcal: 285 Zawartość tłuszcz
4a (7) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O Gotowanie: 40 min (n 500 g ziemniaków 5 sól i pi
27a (13) Przygotowanie: przyrządzanie masy, potem 25 min plus chłodzenie Gotowanie: Opiecz
2a (34) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 godz ©Kcal: 175 Zawartość tłuszczu: 5g C/5 50 g ma
2a (58) Przygotowanie: 20 min plus marynowanie O Gotowanie: 45 min ©Kcal: 370 Zawartość tłuszcz
30a (16) 0 Gotowanie: 20 min plus studzenie Kcal: 600 Zawartość tłuszczu: 8 g Przygotowani
salatka z ryzu (1) Kcal: 400 Zawartość tłuszczu: 22 g Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O G

więcej podobnych podstron