DSCF5700

DSCF5700



416 M. Kaunowska-Zdun

Uzyskanie dobrego ilościowo i jakościowo pionu jest związane z szybkim uformowaniem w okresie drugiej fazy rozety liściowej oraz szybkim wzrostem korzenia w warstwie ornej gleby i jego penetracją w podglebiu (rys. 1.6). Totet war-;:l stwa oma powinna być jednorodna, co sprzyja dobremu rozwojowi korzeni. Niepos-l żądane są różne przeszkody, np. kamienie, zwarte bryły, duże puste przestrzenie wypełnione powietrzem, a w profilu glebowym warstwy zbyt nasycone wodąjtwa^l de i nieprzepuszczalne podłoża, tzw. warstwy typu podeszwy płużnej, będące naj-częściej następstwem wadliwej uprawy gleby. Uważa się też, że struktura gruzeł-kowa warstwy ornej ma o wiele większe znaczenie w uprawie buraka niż głębokość tej warstwy.

Aby burak dobrze plonował, odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętne- ja go w granicach pH 6,5—7,0. Burak rozwija się bardzo dobrze i wydaje duży plon na glebach alkalicznych o pH 8,3—8,5, dobre plony uzyskuje się też przy pH 6,0-6,$. Na glebach zbyt kwaśnych nitryfikacja może być słaba, a na glebach zbyt zasado-*^ wych rośliny mogą mieć trudności z przyswajaniem żelaza, magnezu, manganu, a E zwłaszcza boru. Niedobory tych składników odbijają się ujemnie na plonie i jegoS jakości. Zmianie odczynu gleby przez wapnowanie powinno towarzyszyć analizo-i wanie innych właściwości gleb. Na glebach gliniastych i zlewnych stabilność gru-I zełkowej struktury jest największa, gdy pH wynosi około 6,0—7,0. Największe plo-| ny buraka uzyskuje się na glebach najlepszych, należących do kompleksów! pszennych bardzo dobrych i dobrych, a także na glebach w wysokiej kulturze, należących do kompleksu żytniego bardzo dobrego. Burak daje średnie plony w latach wilgotnych na glebach kompleksu żytniego dobrego, pod warunkiem że są one starannie uprawiane i wapnowane. Gleby te jednak często są okresowo zbyt suche, zwłaszcza w miesiącach największego zapotrzebowania buraka na wodę, toteż uprawa tego gatunku na glebach kompleksów żytnich nie gwarantuje obfitych plonów korzeni.

1.6. Kierunki hodowli odmian

W Polsce pierwszymi hodowcami buraka byli: Julian Dobrzański, którego firma powstała w 1870 r., Władysław Mayzel i Aleksander Janasz, który założył w 1885 r. firmę hodowlaną w Dankowie. Później powstały inne firmy, między innymi Kazimierza Buszczyńskiego i Udycz, a w latach międzywojennych powołano do życia Sandomiersko-Wielkopolską Hodowlę Roślin. Po II wojnie światowej firmy hodowlane działały pod przymusowym zarządem państwowym. W 1963 r. powstało przedsiębiorstwo państwowe Hodowla Buraka Cukrowego, które przetrwało do lat dziewięćdziesiątych, zajmując się hodowlą i reprodukcją nasion wszystkich odmian buraka cukrowego. W okresie powojennym również w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Oddziale Bydgoskim prof. Antoni Filutowicz, a następnie między


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSCF5704 420 M. Kaunowska-Zdun Burak jest przeważnie uprawiany po roślinach zbożowych, takich jak ps
DSCF5710 426 M. Kaunowska-Zdun Gdy gleba jest żyzna, stanowisko właściwie wybrane, a stosunki wodno-
DSCF5720 436 M. Kaunowska-Zdun cd. tabeli 1.14 1 2 3 4 Dwuliścienne, w tym Setanal 160 EC 61
DSCF5732 448 M. Kaunowska-Zdun między rzędzi 42-50 cm. Głębokość siewu wynosi 2-3 cm dla kłębków gen
DSCF5734 450 M. Kaunowska-Zdun i bardzo duże wysadza się oddzielnie, duże rzadziej, natomiast drobne
DSCF5747 464 M. Kaunowska-Zdun wykonuje się później, w fazie 4-6 liści, ze względu na nierównomiemoś
DSCF5751 pil    M. Kaunowska-Zdun czeniu i małej główce jest najlepszy i gwarantuje d
DSCF5752 468 M. Kaunowska-Zdun czeniu i małej główce jest najlepszy i gwarantuje dużą wydajność susz
DSCF5765 480 M. Kaunowska-Zdun 480 M. Kaunowska-Zdun W I roku wegetacji wyróżnia się 4 fazy rozwojow
DSCF5769 484 M. Kaunowska-Zdun Tabela 4.4. Niektóre herbicydy i sposoby ich stosowania w marchwi upr
DSCF5771 486 M. Kaunowska-Zdun Do wyorywania można używać wyorywacza do warzyw korzeniowych, płuua p
DSCF5776 492 M. Kaunowska-Zdun Brukiew nie jest gatunkiem wrażliwym na długość dnia, czynnikami /war
DSCF5783 500 M. Kaunowska-Zdun suchej masy. Pod względem tych cech polskie odmiany rzepy nie różnią,
DSCF5785 502 M. Kaunowska-Zdun podobnie jak rzepak, można młócić kombajnem. Młócenie powinno odbywać
wskaźnikiem ilościowo-jakościowym glutenu jest liczba glutenowa, pozwalająca na określenie w
P1010738 (2) 5.1. Typologia badań - metody ilościowe i jakościowe 105 dobranej próby, dzięki czemu w
P1010738 (2) 5.1. Typologia badań - metody ilościowe i jakościowe 105 dobranej próby, dzięki czemu w
Zdj?cie062 Ilościowe i jakościowe zmiany obrazowe krwi ■ Anemia(stanowi kryterium diagnostyczne

więcej podobnych podstron