img028

img028



CAŁKOWANIE FUNKCJI WYMIERNYCH

Całkowanie ułamków prostych

Ze wzorów 15 i 16 zapisanych w tablicy 3 otrzymujemy natychmiast wzory na całkę z ułamka prostego I. rodzaju:

(3.4)


Adx (ax + b)"


—ln|a* + fc| + C, a

. ~.A___\_+C

a(n-l) (ax+b)"~'

(A, a, b e R, a * 0, n e N).


gdy n = 1 gdy n > 1


Całkowanie ułamków prostych II. rodzaju jest znacznie trudniejsze. Zauważmy, że jeśli A, B, a, b, c, € R oraz A = b2 - Aac < 0, to

(3.5)


Ax + B , A r 2ax+b , f„ Ab^r dx

—.-dx-— — -dx+\ B--I —--

ax +bx+c 2aJ ax +bx+c V    2a JJ ax +bx + c

Wobec tego, stosując wzory 23 (tablica 4) i 17 (tablica 3) otrzymujemy natychmiast wzór na całkę z ułamka prostego II. rodzaju w przypadku n — 1:

(3.6)


Ax+B


-dx =—lnjax2 + i«:+c| + ax* + bx+c    2 a 1


2 aB-bA

V-A


-aretg-


2 ax+b

Tz


+c


(A, B,a,b,c e R, A = b2 - 4ac < 0).

W przypadku, gdy n > 1, całkowanie ułamków prostych II. rodzaju jest jeszcze bardziej „rachunkochłonnc”, chociaż sama receptura nie jest zbyt skomplikowana. Aby ją sformułować zauważmy najpierw, że jeśli n e N, to

dt

i+r2


/=-


(Ut

g'=l


2\"


/'=


2 nt


(l + r2

8 = ‘


= ‘— + 2n\-—

(l + r2)"    Ml + t2

-dt =


t n t i+r-i    t

- + 2 n I-rrrdt —-— + 2 Tl

MU


(l + r2)"


l+r

f dt

f dt

^ (l + r2)"

>'2n


= —t+'ln\K~K.x\

(i«T

Z ostatniej równości wyznaczamy / , i otrzymujemy bardzo użyteczny wzór rekurencyjny:

(3.7)


f dt 1 t 2n-l r dr J(i+r2)"+‘ M (i+,=)’+^rJ(i+r2r


(n e A).


28


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
MATEMATYKA112 214 IV, Całka nieoznaczona 3. CAŁKOWANIE FUNKCJI WYMIERNYCH Całkowanie ułamków prostyc
IMGt44 ISO 111. Wstępne wiadomości z rachunku różniczkowego i całkowego Uogólnieniem drugiego ze wzo
chądzyński 4 162 9. APROKSYMACJA FUNKCJAMI WYMIERNYMI Na koniec pokażemy, że zachodzi (**). Ze zbież
chądzyński 5 164 9. APROKSYMACJA FUNKCJAMI WYMIERNYMI Rozwiązanie. Z zadania 1 wynika, że iloczyn n^
27 § 2. Całkowanie funkcji wymiernych Należy podkreślić, że wszystkie te całki istnieją realnie O, s
35 § 2. Całkowanie funkcji wymiernych Wykażemy teraz, że pierwszy ułamek można zawsze sprowadzić do

więcej podobnych podstron