img050

img050




Składniki na sernik z brzoskwiniami:

Ciasto kruche:

■ 3 jajka

- 3 szklanki mąki

■ 2 op. budyniu

pszennej

śmietankowego

- 1/2 szklanki cukru

■ 3 iyżki cukru pudru

- 250 g margaryny

Piana:

- 5 żółtek

- 1/2 szklanki cukru

- 3 łyżeczki proszku

■ 5 białek

do pieczenia

- 1 łyżeczka mąki

Masa serowa:

ziemniaczanej

- 1000 g białego,

Ponadto:

półtłustego sera

- 1 puszka brzoskwiń

- 400 g masła roślinnego


Sposób przyrządzania sernika z brzoskwiniami: Ciasto kruche:

1.    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.

2.    Jedną część ciasta zamrozić.

Masa serowa:

1.    Do zmielonego sera dodać cukier, masło i jajka.

2.    Wsypać budyń, zmiksować.

Piana:

1. Ubić pianę z białek. Dodać cukier, mąkę, ubić. Sernik z brzoskwiniami:

1.    Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę.

2.    Wyłożyć masę serową i osaczone, pokrojone brzoskwinie.

3.    Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

4.    Piec 65 minut w temp. 180°C.

24 ʧśdmmt



Składniki na ciasto serowo-gruszkowe:

Masa serowa:

-    400 g serka waniliowego homogenizowanego

-    1/2 szklanki cukru pudru

-    2 łyżki żelatyny Ponadto:

-    2 op. galaretki wiśniowej

-    6 gruszek

-    1 op. okrągłych biszkoptów

Sposób przyrządzania ciasta serowo-

gruszkowego:

Masa serowa:

1.    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.

2.    Serki zmiksować z żelatyną i cukrem.

Ciasto serowo-gruszkowe:

1.    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody ostudzić.

2.    Gruszki obrać, oczyścić. Dwie pokroić w ósemki.

3.    Pół szklanki galaretki wylać na dno tortownicy z kominkiem.

4.    Ułożyć pokrojone gruszki i masę serową.

5.    Połowę biszkoptów powkładać pionowo do połowy w masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

6.    Pół szklanki wody zagotować w rondelku, włożyć 2 gruszki. Gotować ok. 20 minut, aż się rozpadną.

7.    Dwie gruszki pokroić w kostkę. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, wlać galaretkę, wymieszać. Dodać pozostałe gruszki, wymieszać.

8.    Mus owocowy wyłożyć na masę.

9.    Resztę biszkoptów ułożyć na wierzchu.

10.    Ciasto wstawić ponownie do lodówki na godzinę.

11.    Tortownicę włożyć na chwilę do ciepłej wody,


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
55791 img036 Składniki na sernik śliwkowy: Ciasto kruche: ■ 1 op. budyniu - 2 (niepełne)
img042 Składniki na sernik z galaretkami: Ciasto: - 400 g serka - 3 jajka homogenizowanego - 1/2
48045 img035 Składniki na sernik z Ciasto kruche: -    2 (niepełne) szklanki mąk
img031 Składniki na sernik krakowski: Ciasto: -    2 (niepełne) szklanki mąki
img056 Składniki na sernik malinowy: Ciasto: -    2/3 szklanki cukru -   &n

więcej podobnych podstron