DSC05008

DSC05008



Jako iywnoW przeznaczoną bezpośrednio dla knronim określa ■ żywność majtającą się w obrocie w postaci golowej do spożycia łub uźyw»3 przez konsumentów. nieprzeznaczoną do produkcji żywności.

Zlaygnowano z określenia „dietetyczne środki spożywcze*', wprowadzając nowe pojęcie -środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowi go”, do których zalicza się:

t) środki spożywcze. które w względu na specjalny skbd lub sposób przyfoto-wania różnią się od środków spożywe/>vh powszechnie spożywanych i pnametone są ód /—pokąpania szczególnych potrzeb nwnwrewydi osób. których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane, lub osób, dla których ze względu na specjalny stan (i/jołogiczny wskazane jest kontrolowanie spożycia określonych substancji w żywności; środki te mogą być określane jako dietetyczne środki spożywcze,

b)    środki spożywcze. które ze względu na gKcjalny skład lub sposób przygotowania różni* się od środków spożywczych powszechnie spożywanych I poeanc/one są do zaspokajania szczególnych potrzeb żywienkrerych zdrowych niemow ląt i małych dzieci.

c)    posiłki luh zestawy poadków. jeżeli aie zostały one zahciPM do leków aa podstaw ie odrębnych przepisów, przeznaczone do usuwania skutków niepra-widłow ego odżywiania luh chorób, ustalone zgodnie ze wskazaniami lekarza i stosowane w sposób przez niego określony.

Wyróżnia się następujące grupy środków spożywczych specjalnego przezni* czenia żywieniowego

1)    preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne;

2)    środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe przetworzą* ne i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci;

3)    środki spożywcze stonowane w dietach o ograniczonej zawartości energii, w celu redukcji masy ciała;

4)    dietetyczne środki spożywcze specjalnego pr/c/nac/cnia medycznego;

5)    środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy hjMHH nym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców;

6)    Środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu wcgbweda^w (cukrzyca);

7)    środki spożywcze niskosodowe. w tym sole dietetyczne O rdśUjMHHl sodu lub bezsodowe;

I) środki spożywcze bezglutenowe.

W Unii Europejskiej sutus prawny żywności o podwyjM •ornej, tpefałąjąrej określone potrzeby żywieniowa nptaąr Dyickiywn W .WLfcfcC. w której zdefiniowano środki ^aśywrae

InŚM ae wzgkdu na ^ecyflcny tkM kądlpagi


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
1. Wstęp W trakcie przeróbki dla uzyskania określonego surowca korzysta się z rozdziału kopalin na f
Image60 drobiu pływającego; przeznaczony był dla nieumiejącfch pływać i do ratowania się na głębi.
mechanika78 Aksoidy AS, AR są wówczas stożkami obrotowymi. Wzory określające ci e redukują się do po
modem004 Cz. I. Podstawy transmisji danych Dla sygnalizacji dwustanowej M = 2 zależność (3.4) uprasz
-z brakiem zawiadomienia w tak określonym terminie łączy się sankcja w postaci wygaśnięcia roszczeni
PRZEDMOWA Podręcznik niniejszy przeznaczony jest dla studentów Wydziału Budownictwa i Architektury j
PRZEDMOWA Podręcznik niniejszy przeznaczony jest dla studentów Wydziału Budownictwa i Architektury j
PRZEDMOWA Podręcznik niniejszy przeznaczony jest dla studentów Wydziału Budownictwa i Architektury j
IMAG0410 (5) Inne Mebeweryna jest spazmołitykiem o działaniu określanym jako muskulotropowe, czyli&n
Siuta Elementy prawa dla ekonomistów rozdział 3 prawo?ministracyjne (6) Postępowanie administracyj
mitnick kevin sztuka podstepu s 1 Każda informacja nie przeznaczona jednoznacznie dla ogółu powinn
PRZEDMOWA Podręcznik niniejszy przeznaczony jest dla studentów Wydziału Budownictwa i Architektury j
5 6 5. MUDRA "WIATRU" W medycynie wschodniej wiatr określa się jako zewnętrzny czynnik szk
5 Mudra wiatru 5, MU DRA WIATRU W medycynie wschodniej wiatr określa się jako zewnętrzny czynnik sz
PRZEDMOWA Podręcznik niniejszy przeznaczony jest dla studentów Wydziału Budownictwa i Architektury j
Materiały przeznaczone wyłącznie dla studentów Andrzej MarjanskiOrganizacja jako system ■

więcej podobnych podstron