DSC05051

DSC05051



nic zachodzi bu w i— iwnymii —*

kwasów iluśzęzowych Zmianie ulega natomiast skład gliccrolowy wmtttammf poddanej estry fikacjL a co za tym idzie - zmieniają się jej właściwości IhycąiB! temperatura topnienia i struktura krystaliczna

15.5. Tłuszcze kuchenne, piekarskie i cukiernicze

Tłuszcze stosowane do smażenia i pieczenia wytwarzane są z rafinowanych utwardzonych olejów roślinnych bądź leż X tłuszczów roślinnych i zwierzęcych

0    konsystencji stałej. Tłuszcze te ogólnie określane są jako shorteningi, tzw. tłuszcze stuprocentowe Dodatki stosowane w ich produkcji są podobne do tych. które wprowadza się do osnowy tłuszczowej margaryn specjalistycznych (enwł-gatory, powietrze, azot. silikony zapobiegające pienieniu się i rozpryskiwania tłuszczu w trakcie smażenia), a proces produkcji zbliżony jest do otrzymywania margaryn z pominięciem etapu wprowadzenia fazy wodnej Shorteningi nic zawierają jednak takich dodatków, jak witaminy, barwniki, czy aromaty.

Tłuszcze kuchenne, cukiernicze i piekarskie charakteryzują się obojętnym

smakiem stała w temperaturze pokoj-jk asystencją i barwą białą tło bemo

w ej Ponieważ wymagania CO do właściwości funkcjonalnych tłuszczów w różnych wyrobach cukierniczych są zróżnicowane, obecnie asortyment tłuszczów cukiemic/yc h jest bardzo bogaty Tłuszcze te tóżntą się między sobą plastyczno ścią. temperaturą mięknięcia i topnienia, zdolnością do napowietrzania oraz zawartością zestalonych części w temperaturze zarabiania ciasta lub spożywania wyrobu. Produkowane są specjalistyczne tłuszcze tło wyrobu ciast gąbczastych, kruchych i francuskich, krakersów, herbatników, polew, mas cukierniczych

1    wafli. Shorteningi piekarskie i cukiernicze w zależności od przeznaczeni* mogą być produkowane z udziałem lub bez emulgatorów. Do wyrobu sucharów i niektórych herbatników stosuje się tłuszcze bez emulgatorów, do pozostałych wyrobów zazwyczaj tłuszcze z emulgatorami. Do grapy tłuszczów utwardza-nych zalicza się również tłuszcz kakaopodobny. otrzymywany z rafinowanych (dejów roślinnych i oleju z ziaren palmowych Do produkcji lodów dow—g jest tłuszcz Palmlod otrzymywany z rafinowanego oleju palmowego i kołMH wego z dodatkiem innych olejów rafinowanych.

Z głęboko utwardzonych tłuszczo* roślinnych - okju wchidpu nowego, często z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych - wytw— gg sówuM tłuszcze kuchenne przeznaczone do smażenia. Tłuszcze aa doęfa WUk ■■ toóciwiekMiwnroyconychkwuaów tłuszczowych char akicry«iąsw dum tśęm nością na utlenianie i wysoką temperaturą dymienia Zaborową do rochSohyt-otrzymywany z rafinowanego i selektywnie uwodranaonego oleju sojowego l ewentualną domica/ką ohy mpnhou ago Ido lOSk piw—ozony do ■hlyidctawOeM-ewwwti 11 mm hd—lwi


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMAG0071 (3) BU i®® 3 M i fT f H1 > W % OT &WB BS3S9ja vo‘fioł-HE W v*X a •
P1180022 444 B. Spinoza, Traktaty zmyślenie, o którym tutaj jest mowa, nic zachodzi względem prawd w
0000068(3) o ile nic zachodzi całkowite porażenie połowicze (objaw podążania kończyny dolnej niedowł
78 //. Odwrót od Hegla nie, o którym mówi następnik, w oczywisty sposób nic zachodzi samo z siebie1.
70950 PICT5952 s/cgo czasu, a na pewno nic zachodzi potrzeba pisania go z dnia na dzień, jak dzieje
R. LA/.NY, M. MICHALAK Łączniki przedstawione powyżej nic służą jedynie do kotwiczenia kwasów
Dnrtmkmkim    b»«UKx i«> MdirUuU M« I iba Nm*r mnlu riritnmn/nr /mimih
78 II. Odwrót (ni Hegla nie. o którym mówi następnik, w oczywisty sposób nic zachodzi samo z
WSTĘP o NARODZENIU Ewangelie według św. Marka i Jana nic nam nie mówią o narodzeniu Jezusa, ani o Je
l,-(P7J-Bu.d.owa.sy.agm.U-GP.S^s.ęgm.en.ty.,. W skład GPS-u wchodzą następujące segmenty a) segment
DSC00942 Metabolizm kwasów tłuszczowych Kwasy tłuszczowe wchodzą w skład lipidów złożonych będących
HPIM9941 Wątroba a lipidy•    synteza i przemiany kwasów tłuszczowych zachodzą w
ig wykl1 str112 Batko oli
SNV36494 IHHHHK Im —i agaa Bal—Kabała "tradycja tajemna Zachodu" Kabała nie jest jednak fo
IMGB29 216 Wanqm ktaowe warunkach, bu schłodzenia. Czasami jednak zachodzi konieczność jej

więcej podobnych podstron