DSC05060

DSC05060



W cdu odbarwienia soku, obniżenia lepkości t alkillanofci MMM mi itokowanie, Wprowadzenie dwutlenku siarki powoduj redukcję barwni* Mw do związków bezbarwnych i lamuje reakcje hnuMh l azotany redukują «ę do azotynów, z których powitają tmidodfoniany Związki te mogą krystalizować z sacharozą i podwyższać zawarto# popiołu w okW Inną metodą oczyszczania soku rzadkiego jest Jego traktowanie wyleń aktywnym, na którym adiorbowane są melsnoidyny i inne barwne związki związki koloidowe i saponiny Możni także przepuszczać sok pntz kolumny i kationitem i amonitem. prowadząc w ten sposób do usunięcia wiąkuośd aiecukrowych związków organicznych ora/ nieorganicznych.

Zagęszc/anlc soku i krystalizacja sacharozy

(kr)W2iD^ioknadki2a|ęs2caMyja(wyiecialnycii»ypaAKlipMai»* wych do syropu, czyli tzw. soku gęstego, do /a^artoki suchej masy drób 65% w przeliczeniu na sacharozę. Pod wpływem podwyższonej temperatury sok ulw ga ściemnieniu na skutek zachodzenia reakcji niawymafyc/ncgo brunatnienia. Sok len ociyszczmy jest piwz ccdnnie ora/ poddaje lię wybielaniu 2S pomocą dwutlenku siaki lub podsiarczynu sodowego,

Krystalizacja sacharozy z soku prowadzona jest w wyparkach, w których następuje ofiarowywanie wody i zagęszczanie soku, aż śo zawiąaaa i ufww-rżenia odpowiedniej wielkości i masy kryształów S/ybkofc kry stalizacji sacharozy uzależniona jest od temperatury i lepkości przesyconego roztworu ora/ jego czystości, przy czym im szybciej pr/ebiega proces krystalizacji, rym więkur powity kryształy cukru. Krystalizację sacharozy hamują obecne w zagęszcza oym soku różne związki barwne, substancje koloidowe i inne KrysztyiacimrozyoddzkianęwtirówkichiprztaywipmąnotyM gorącą wodą w cdu wybielenia Cukier po odwirowaniu zawiera duło 1% wody, zostaje poddawany suszeniu w strumieniu gorącego powietrza, następnie chbd/emu śd temperatury 25WC. segregowani według widoki krymw lów. W wyniku tych procesów otrzymuje się tzw cukier biały Cukier rafinowany tych procesów poddawany jest iłodatkw emu wybielaniu Odciek po odwnowirau cukrzycy ziwien jton duże doki tachmy i dlatego kieruje się go śo ponowne) produkcji cukru Produktem ubOOM przerobu buraków cukrowych na cukier jeM mriiu brunatna cieaoŚnH jąca się swoistym zapachem, słodkim imakicm, zawietyca t soty| mm przeciętnie 50% sacharozy om juccukry", które poromdy w soku po oczys/c/cmu lub powstały w c/asic krystalizacji sachinny, lą 10 np cukry redukujące, ufino/a i pochodne cukrów Metan wykonystywmm jlll ty Mj wlec w przemyśle fermentacyjnym do (Wiyeyweii dhbdi kwmówcywywotre|Psmirhnwfgiomśipreśtyi4waśiypidrodśA


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
stałej w masie, w wyniku obniżenia lepkości polimeru, co jest korzystne dla właściwości kompozytu. N
OMiUP t1 Gorski)9 „ /miarach geometrycznych zbiornika. Łatwo stwierdzić, że obniżenie lepkości oleju
static liam crowdsurfer bottom ^nrtnra mmM: i mi to w/7iK2aw;/tfr.3rar JMnilnnfóinfiruinnfc.i
•ęrjj mm mmm mi m. n m fi U p A KK im L 4 FW v‘ i
static liam crowdsurfer bottom ^nrtnra mmM: i mi to w/7iK2aw;/tfr.3rar JMnilnnfóinfiruinnfc.i
t    wymjrnm H61+90 t p*Mnyc* tw* 40*4 (mryM fA*r+4*r+»> l mmm***ą Mi <** «km
" I mmm. W^p, V/ mi §śmUl
str ! 20 miesza się dla dalszego oczyszczenia i odbarwienia z węglem kostnym. Na 100 kg soku trzeb
6. Jak wpływa lepkość cieczy na charakterystykę przepływu pompy wirowej? Wpływ na obniżenie wydajnoś
DSC05058 Otriyywik soku surowego Ptzygotowaną krajankę poddaje się wypłukiwaniu wodę o Mm 60-8(PC, s
skanuj0012 [Oryginalna Rozdzielczość] I8. Jeśli pacjenta z choroby niedokrwienny serrA po uwiło jcrc
skanuj0012 [Oryginalna Rozdzielczość] (2) I8. Jeśli pacjenta z choroby niedokrwienny serrA po uwiło

więcej podobnych podstron