77793 scan0023

77793 scan0023



Zupa-krem ze szpinaku

Dla 4 osób Składniki

łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno cebula średniej wielkości, drobno posiekana mały ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony 200 g umytego, obranego i osuszonego szpinaku

2 szklanki wody lub domowego odtłuszczonego bulionu drobiowego

2 szklanki śmietany 1 5-procentowej

sól i pieprz

W garnku podgrzać oliwę z oliwek ł podsmażyć cebulę oraz czosnek na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać szpinak i smażyć dalej przez 2 minuty, stale mieszając.

Wlać wodę lub wywar i zagotować. Przykryć, pozostawiając szczelinę, i gotować przez 5 minut.

Zmiksować wszystko, dodając śmietanę. Przelać do garnka i postawić z powrotem na ogniu. Gotować na małym ogniu, aby uzyskać konsystencję kremu. Przed podaniem przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatki

41


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
scan0045 Sos biały ze szpinakiem Dla 3-4 osób Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeni
scan0044 Sos z soczewicy Dla 3-4 osób Składniki łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
scan0020 Zupa z białej fasoli Dla 4-6 osób Składniki łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na
scan0018 Zupa chińska Dla 3-4 osób Składniki łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno 2
scan0083 Omlet z szynką Dla 4 osób Składniki łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno 4
10462 scan0095 Chili wegetariańskie Dla 4 osób Składniki łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
31442 scan0071 Bouillabaisse Dla 6 osób Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na z

więcej podobnych podstron