skanuj0037 (123)

skanuj0037 (123)



ZAPIFKANKI

Suflet z groszkiem konserwowym

(zdjęcie)

50 g masła

roztopić, wsypać

40 g mąki pszennej

i mieszając zasmażyć na jasnozłoty kolor, zostawić do przestygnięcia

500 ml (Va 1) mleka

zagotować, wmieszać do przestudzonej zasmażki, roztrzepać trzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki, powstały sos przyprawić

solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową

2 żółtka

roztrzepać z odrobiną wody, zaciągnąć tym sos (nie dopuścić do zagotowania)

400 g groszku zielonego

(z puszki)

odcedzić z zalewy, wmieszać do sosu

2 białka

ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z groszkiem w sosie utworzoną masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej

tartą bułką

formy suflet owej, wygładzić wierzch formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Temperatura zapiekania:

w tradycyjnym piekarniku

200-220" C

w kombiwar/e

180-20trc

Czas zapiekania:

ok. 20 minut.

Suflet z awokado

2 dojrzale awokado

przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, połówki obrać ze skóry, miąższ zmiksować, dodać

sok z '/« cytryny sól, pieprz 1 łyżeczkę mąki sojowej

3 żółtka

i wszystko razem starannie wymieszać

3 białka

ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z miąższem awokado z przyprawami

utworzoną masę wyłożyć do 4 wysmarowanych tłuszczom żaroodpornych porcjowych foremek suflet owych foremki wsunąć na ruszt do nagrzanego piekarnika, obok nich postawić miskę z wodą.

Temperatura zapiekania:

w tradycyjnym piekarniku

ok. 2WC

w kombiwarze

Ok. 180°C.

Czas zapiekania:

ok. 25 minut.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0005 (629) ZAPIFKANKIZapiekanka z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią(zdjęcie s. 8-9) 400
skanuj0021 5 ZAPIFKANKIWęgierska zapiekanka z dymki (zdjęcie s. 40-41) 1 pęczek dymki 250 g ziemniak
skanuj0056 2 7APIEKANKIZapiekanka z twarogu z wiśniami (zdjęcie) 2 tytki masła lub margaryny utrze
skanuj0011 (123)
skanuj0015 (123) ■ VXIC:Z&ĄLj- ^ .. . ^Ctę?lz<ć2i 3Z. t TZ^j^CL.- sC^jL ■ <^CC4,
skanuj0016 (123)

więcej podobnych podstron