skanuj0051 (82)

skanuj0051 (82)



ZAPIEKANKI

Zapiekanka z makaronu z jagnięciną

600 g lupalki jagnięcej (bez kości)


6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 4 gałązki tymianku

solą

świeżo zmielonym białym pieprzem 250 g makaronu rurki 1 /a I ©solonego wrzątku


500 g małych cukinii

1 małą bulwę kopru włoskiego (oL 250 g)

200 g czerwonej cebuli 3 łyżkach oliwy z oliwek


3 jajka 200 ml nie homogenizowanej kremowej śmietanki 150 g kwaśnej śmietany pieprzem cayenne startą gałką muszkatołową 125 g startego sera favorel


obmyć pod bieżącą zimną wodą, mięso obrać z powięzi, osuszyć w papierowej śdereczce. pokroić w małe kawałki 3 łyżki z

rozgrzać, pizesmażyć na niej kawafci jagnięciny obrać, zmiażdżyć, dodać do przesmażonego mięsa oraz

opłukać, osuszyć papierową ściereczką. oberwać listki i również dodać do mięsa, przyprawić przyprawione mięso odstawić na bok wrzucić do

i mieszając od czasu do czasu ugotować ,,al dente”, następnie przelać zimną wodą i wyłożyć na sito do osączenia z

poobcinać końce, cukinie umyć, pokroić w plasterki grubość

ok. 2 mm

umyć, wyciąć brunatne plamki, przepołowić bulwę i pokroić w plasterki

obrać, pokroić w drobną kostkę, na pozostałych cebulę zeszklić, dodać do niej plasterki cukinii i kopru włoskiego, mieszając wszystko razem poddusrć, przyprawić I solą i pieprzem

jagnięcinę, makaron i warzywa układać warstwami na przemian w wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie, a ostatnią warstwę, na wierzchu zapiekanki, powinien stanowić makaron rozkłóclć z oraz

przyprawić mieszaninę i

oraz wmieszać

i polać tym sosem zapiekankę

formę wsunąć na ruszt w zimnym piekarniku.

ok. 200 C ok. 180:C. ok. 45 minut-

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Cza* zapiekania:


Pierwsze 20 minut zapiekać pod przykryciem, gdyż inac /«*| makaron będzie zbyt twardy.

Włoski makaron zapiekany pod sosem mięsnym

250 g makaronu rurki 1 '/, I osołonego wrzątku

2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 30 g sklarowanego masła

400 g mielonej wołowiny

solą

świeżo zmielonym pieprzem obrane pomidory z 1 puszki (800 g z zalewą)

100 g gotowanej szynki 1 pęczek bazy lii


150 g startego średnio dojrzałego sera gouda

40 g masła

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania: Nasza rada:


wrzucić do

i mieszając od czasu do czasu, ugotować „al dente". następnie wyłożyć na sito do osaczenia i

obrać, pokroić w drobną kostkę

roztopić, zeszklić w nim pokrojone cebule i czosnek, następnie dodać do tego

i razem przesmażyć zlepiające się grudki mięsa rozgnieść

widelcem, przyprawić

oraz

i do tego dodać

wszystko razem odparować przez ok. 10 minut, ponownie przyprawić do smaku pokroić w kostkę

opłukać, oberwać listki, drobno posiekać, razem z pokrojoną szynką wmieszać dn mięsnego sosu makaron i mięsny sos z pomidorami na przemian ze

ułożyć warstwami w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek, na wierzchu położyć płatki z

formę wsunąć na ius/i w zimnym piekarniku.

Ok. 200'C ok. 180C ok. 30 minut.

Do tej zapiekanki pasuje mocne czerwone włoskie wino.

W razie zaproszenia wielu gości można przyrządzić tę zapiekankę po prostu z podwójnej lub potrójnej ilości składników.

103


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0047 4 ZAPIEKANKILasagne z boćwiną zapiekane 500 g boćwiny 4 łyżek oliwy i oliwek solą świeżo
skanuj0007 (546) 7APICKANKI 7APICKANKI Musaka 1 kg bakłażanów »<* 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule
Włoskie?nia z makaronu3 Spaghetti z anchois, pomidorami i oliwkami 500 g dojrzałych pomidorów 6 łyże
skanuj0046 (96) ZAPIEKANKIBajeczna zapiekanka z makaronu po badeńsku 2 łyżki oleju jadalnego 400 g m
skanuj0045 3 7APUJCANWMakaronowa zapiekanka na ostro (zdjęcie s. 68-89) 400 g makaronu ciętej rurki
skanuj0063 SKOROWIDZ Al FABFTYC7NY A/B Azjatycka słodko-kwaśna zapiekanka 64 Bajeczna zapiekanka z m
skanuj0003 (82) 3r.ż. — 200 min. ( do tego okresu maksymalny wzrost) tr7 — 2X0 min,: dorosły 30
Włoskie?nia z makaronu Makaron rurki i z jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 Rozgrzewamy oliwę i

więcej podobnych podstron