1060439944

1060439944



- ćwiczenia: zaliczenie kolokwiów z poszczególnych ćwiczeń;

Tematy wykładów - 30 godzin

Charakterystyka gromad szkodników produktów przechowywanych. Wpływ czynników abiotycznych na występowanie szkodników magazynowych. Preferencje pokarmowe szkodników produktów przechowywanych. Metody wykrywania szkodników produktów przechowywanych. Prawidłowa budowa magazynów i przechowalni. Metody fizyczne, chemiczne, biologiczne, prewencyjne i integrowane wykorzystywane do walki z szkodnikami produktów przechowywanych. Elementy ekonomiki ochrony produktów.

Tematy ćwiczeń - 30 godzin

Morfologia i rozwój szkodników. Rozkruszki - szkodniki produktów przechowywanych. Rybiki, skorki i gryzki - szkodniki produktów przechowywanych. Karaczany - rozróżnianie, ich bionomia, szkodliwość w tym zagrożenie dla zdrowia człowieka i ich zwalczanie. Przegląd chrząszczy szkodliwych w przechowalniach. Rozróżnianie najważniejszych szkodników z rzędu chrząszczy, ich bionomia, szkodliwość i zwalczanie. Przegląd motyli szkodliwych w przechowalniach. Rozróżnianie najważniejszych szkodników z rzędu motyli, ich bionomia, szkodliwość i zwalczanie. Ślimaki w przechowalniach.

Piśmiennictwo podstawowe:

Gołębiowska Z., Nawrot J. Szkodniki magazynowe. PWRiL, Warszawa, 1976. Nawrot J. Owady-szkodniki magazynowe. Themar, Warszawa, 2002.

Boczek J., Czajkowska B. Roztocze magazynowe i kurzu domowego. Themar, Warszawa, 2003.

Dzienniki ustaw i monity rządowe dotyczące ochrony fitosanitarnej.

Piśmiennictwo uzupełniające:

Chodyniecki A. Szkodniki żywności w przetwórstwie rybnym. PWN, Warszawa, 1986. Ignatowicz S. 2003. Gryzki, ich szkodliwość i zwalczanie, Biuletyn Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji, nr 4, 24 - 25. Krajewski A., Witomski P. Ochrona drewna, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2003. Nawrot J. Klucz do rozpoznawania stadiów larwalnych szkodników magazynowych. Themar, Warszawa, 2003.

Przedmiot: Zarządzanie w przetwórstwie rolno-spożywczym

Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji; specjalność: Przetwórstwo rolno-spożywcze; rodzaj studiów: stacjonarne, I stopnia; semestr: VI Wykładowca: mgr Piotr Łukowski

Forma zaliczenia przedmiotu

-    wykłady: zaliczenie pisemne;

-    zajęcia laboratoryjne: sprawdzian z wiedzy teoretycznej, aktywność na zajęciach, przygotowanie planu biznesowego;



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
- laboratorium: zaliczenie wykonywanych ćwiczeń Tematy wykładów - 30 godzin 1.
- wykłady: zaliczenie pisemne, praca semestralna Tematy wykładów - 30 godzin Podział żywności na
- ćwiczenia: zaliczenie (2 kolokwia pisemne) Tematy wykładów - 30 godzin 1.    Mechan
- ćwiczenia: zaliczenie (kolokwium pisemne) Tematy wykładów - 30 godzin Struktura transportu, znacze
- ćwiczenia: zaliczenie pisemne Tematy wykładów - 30 godzin Kierunki rozwoju infrastruktury - tenden
- ćwiczenia: zaliczenie prezentacji; Tematy wykładów - 30 godzin 1. Środowisko i zasoby naturalne,
Forma zaliczenia przedmiotu: - wykłady: zaliczenie pisemne Tematy wykładów - 30 godzin Ekonomia jako
Tematy wykładów - 30 godzin Wymagania stawiane układom hamulcowym. Mechanizmy hamulcowe - bębnowe i
Tematy wykładów - 30 godzin Technologia wytwarzania stali, żeliwa i metali nieżelaznych. Obróbka
Tematy wykładów - 30 godzin/20 godzin Unijne i krajowe regulacje prawne dot. odpadów, zdefiniowanie
Tematy wykładów - 30 godzin Przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące
TEMATYKA ZAJĘĆ godzin (Tematyka wykładów) 3 2 2 2 2 2 1 2 2 2 4 2 2 1 30 1.

więcej podobnych podstron