6800810282

6800810282



Nr 3


Ocena jakości soków pomarańczowych


251


Zawartość ekstraktu ogólnego w badanych sokach wynosiła 12% dla soku marki Hortex i Tymbark oraz 13% dla soku marki Fortuna, który charakteryzował się najwyższym poziomem tego wskaźnika (tab. II). Kodeks Praktyki AIJN dla soków pomarańczowych podaje, że wartość ekstraktu ogólnego nie może być mniejsza niż 11,2% (10). Natomiast zgodnie z wymaganiami Polskiej Normy poziom tego wskaźnika nie może być niższy niż 10% (3). W soku marki Hortex oznaczono najniższą zawartości monosacharydów bezpośrednio redukujących, która wynosiła 2,73 g/lOOml, zaś najwyższą w soku marki Fortuna, który zawierał 4,23 g/100 ml tych składników (tab. II). Sacharydy ogółem w badanych sokach w największej ilości oznaczono w soku marki Fortuna na poziomie 8,26 g/100 ml, zaś najmniejszą ich ilość oznaczono w soku marki Hortex na poziomie 6,2lg/100 ml (tab. II). Najwyższą zawartość sacharozy obliczono dla soku marki Tymbark i wartość ta wynosiła 41,87 g/1, natomiast najniższą dla soku marki Hortex - 33,01 g/1 (tab. II). Wymagania Polskiej Normy nie określają poziomu zaw artości sacharozy w sokach owocowych. Kodeks Praktyki określa dopuszczalną zawartość tego składnika w granicach od 10 g/1 do 50 g/1 (3). Badane soki spełniały wymagania Kodeksu Praktyk w tym zakresie. Polska Norma określa dopuszczalny poziomu ekstraktu bezcukrowego i podaje, iż wartość ta nie powinna być mniejsza niż 14 g/1 (10).

Natomiast według Kodeksu Praktyki AIJN wartość ta powinna mieścić się w granicach 24-40 g/1 (3). Każdy z badanych soków spełniał wymaganie Polskiej Normy, ale żaden z ocenianych produktów nie spełniał wymaganych wartości określonych w Kodeksie Praktyki AIJN dla tego wyróżnika jakościowego (tab. II). Zawartość witaminy C w sokach pomarańczowych nie jest wartością limitow aną zarówno w Polskiej Normie, jak również w Kodeksie Praktyki AIJN. W soku marki Fortuna oznaczono znacznie więcej witaminy C (43,06 mg/lOOg), aniżeli w soku marki Hortex (26,73 mg/100 g) i Tymbark (25,52 mg/100,g), co podwyższa jakość produktu tej marki. Liczba formolowa w badanych sokach pomarańczowych wynosiła od 12,60 ml/100 ml dla soku marki Tymbark do 14,90 ml/100 ml dla soku marki Fortuna. Polska Norma nie określa wartości liczby formolowej w sokach pomarańczowych. Kodeks Praktyki AIJN podaje tę wartość i wyznacza jej zakres dla soków pomarańczowych od 15 ml/100 ml do 26 ml/lOOml (3). Wszystkie poddane badaniu soki charakteryzowały się wartością liczby formolowej poniżej 15ml/100ml (tab. II). Istotność statystyczną wpływu marki produktu na oceniane wyróżniki sensoryczne i fizykochemiczne przedstawiono w tabeli III. Przeprow adzona analiza wariancji jednoczynnikowej wyników oceny sensorycznej wykazała, że marka badanych soków nie miała istotnego statystycznie wpływu na badane cechy jakości sensorycznej. Z przeprowadzonej analizy wariancji jednoczynnikowej wyników wyróżników fizykochemicznych wynika, że marka miała istotny statystycznie wpływ na zawartość następujących wyróżników fizykochemicznych: monosacharydów bezpośrednio redukujących, sacharydów ogółem, ekstraktu bezcukrowego, sacharozy, witaminy C oraz liczby formolowej. Czynnik ten nie miał istotnego statystycznie wpływu na zawartość ekstraktu ogólnego (tab. III).



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Nr 3 Ocena jakości soków pomarańczowych 249MATERIAŁ I METODY Materiałem badanym byty soki owocowe z
Nr 3Ocena jakości soków pomarańczowych253 B. Pyryt, D. Wilkowska ASSESSMENT OF QUALITY OF SELECTED O
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ĆWICZENIE NRTemat: Oznaczanie zawartości soli A K A - j H V
SL274264 Ocena jakości mięsa wołowego Mała zawartość tłuszczu Dobra soczystość i kruchość Skład
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI - TECHNOLOGIA PRODUKTÓW ROŚLINNYCH OZNACZANIE ZAWARTOŚCI EKSTRAKTU OGÓLNEGO
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI -TECHNOLOGIA PRODUKTÓW ROŚLINNYCH OZNACZANIE ZAWARTOŚCI EKSTRAKTU OGÓLNEGO
JAKOŚĆ SENSOR YCZNA RYNKOWYCH SOKÓW JABŁKOWYCH I POMARAŃCZOWYCH 39 Tabela 2 Zawartość ekstraktu
cwiczenieP001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCIĆwiczenie NR 5Teamt: Oznaczanie zawartości i jakości l
przetworstwo10 10 Ocena wpływu maceracji na jakość soku W uzyskanych sokach oznaczyć zawartość ekstr
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCIĆWICZENIE NR 3 Temat: Oznaczanie zawartości wody w art
250 B. Pyiyt, D.Wilkowska Nr 3 Tabela I. Charakterystyka cech sensorycznych soków pomarańczowych Tab
cwiczenie0001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI rĆwiczenie NR 12Temat: Oznaczanie gęstości względnej
cwiczenie`001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ĆWICZENIE NR r. e • . irn-. ć;roz.,“!v.v: 7 •>, ♦ 3Y
5. Statystyczna ocena i kontrola jakości wyników. 4h 6. Zastosowanie metod ekstrakcyjnych i
cwiczenie?001 ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI ĆWICZENIE NR 8Temat: Badanie wrażliwości sensorycznej

więcej podobnych podstron