Kocioł CO: żeliwo czy stal? proszę doradźcie

Menu


Kocioł CO: żeliwo czy stal? proszę doradźcie





Wieslaw3 - 22-10-2007 12:21
Stoję przed wyborem kotła CO. Metraż do ogrzania ok. 170 m2, paliwo: miał. Z tabel jakie widziałem wychodzi że potrzebny jest 22-23KW.
Sprawa jest o tyle łatwa że nie chcę (a właściwie nie stać mnie) pieca z podajnikiem. Chodzi tylko żeby był na spalanie od góry (dmuchawa, sterownik) no i trwały i wydajny.
Temperatury mam przeważnie niskie 40-50 stopni więc piec narażony jest na korozje. Wkładu kominowego brak (komin jest starej konstrukcji poza tym rozkuwana była przegroda i dlatego niemożliwe byłoby wsunąć wkład). Ten który miałem do tej pory wytrzymał mi 20 lat. Był to piec stalowy - samoróbka. Prawdopodobnie był wykonany z grubej blachy.
Z drugiej zaś strony boje sie trochę żeliwnego gdyż słyszałem opinię (kogoś kto montuje piece CO) że miał kilka reklamacji Viadrusa - pęknięcie płaszcza.
Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie.



JUREKM68 - 22-10-2007 12:51
sam osobiście mam dylemat przed kupnem pieca do co, mój dom jest mały ale tu nie chodzi o moc a o wykonanie, piece z żeliwa powinny być bardziej wytrzymałe od stalowych należy jednak uważać aby nie polewać rozgrzanego pieca wodą bo może popękać, jeżeli chodzi o producentów to jest ich wielu i jak ze wszystkim prezętują różną jakość, i tu jest problem, jakiego wybrać, (osobiście zwracam się w kierunku Fakory) może ktoś z forumowiczów ma piec żeliwny i chciałby się podzielić uwagami na temat eksploatacji



daggulka - 22-10-2007 14:11
kupiłam piec żeliwny Fakory (20kw, z podajnikiem)...ale niestety nie mogę się podzielić doświadczeniami, ponieważ uruchomie go dopiero na wiosnę przyszłego roku
piec polecali mi ludzie (również z forum) którzy są fachowcami w swojej branży.... tak, że wierzę na słowo :wink: :D

pozdrawiam, smoczyca



Wieslaw3 - 22-10-2007 18:06

kupiłam piec żeliwny Fakory (20kw, z podajnikiem)...ale niestety nie mogę się podzielić doświadczeniami, ponieważ uruchomie go dopiero na wiosnę przyszłego roku
piec polecali mi ludzie (również z forum) którzy są fachowcami w swojej branży.... tak, że wierzę na słowo :wink: :D

pozdrawiam, smoczyca
Tak, wiem. Czytałem cały ten post. Ale niestety tam chodziło o piec z podajnikiem a w moim przypadku bez. Oprócz solidnego wykonania i dobrych, trwałych materiałów piece z podajnikiem muszą mieć dobrze wykonany mechanizm - podajnik. Tak więc w tym przypadku są stawiane większe wymagania i jest więcej szczegółów na które trzeba zwrócić uwagę przy kupnie.

Co do wypowiedzi @JUREKM68 to nie praktykuje polewania wodą miału a tym bardziej pieca :). Choć mój teść (ma Zębca) przed wyjmowaniem popiołu z pieca bierze wąż i zrasza żeby sie nie kurzyło. A przecież w piecach zębca też są elementy z żeliwa :o
Czekam na dalsze sugestie.

Edit: Odwiedziłem stronę Fakory ale nie widzę kotłów miałowych. Czy to znaczy że nie produkują takich z dmuchawą bez podajnika?



Wieslaw3 - 23-10-2007 22:43
Co sądzicie o Czeskim żeliwnym Viadrusie - proszę o opinie

Jedni chwalą drudzy ganią - takie są opinie fachowców. Ponoć musi być mocny opał - czy to prawda?
I czy prawdą jest, że piece budowane bardziej na wysokość a niżeli na długość (niestety piwnica nie pozwala mi ustawić wyższego niż 1.10 cm) są bardziej wydajne?
Czekam może ktoś wreszcie mi coś poradzi... proszę.

Sitedesign by AltusUmbrae.