Menu
|
PRZETWORY NA ZIMĘDPS - 06-08-2009 20:27 I jeszcze: Kureczki do pomidorów! PodajÄ™ przepis: Kurki obgotować( króciutko,wrzucam na wrzÄ…tek i czekam tylko aż ponownie sie zagotujÄ…) 1/2 kg cebuli posiekać,zeszklić na 1 szkl.oleju z zielem ang,.listkiem laurowym i ziarnistym pieprzem.NastÄ™pnie dodać 1 szkl. wody,1/2 szkl. octu,7 Å‚yzek przecieru pomidorowego,7 Å‚yżek cukru,sól.ZalewÄ™ zagotować,dodać kurki,wkÅ‚adać do sÅ‚oików i pasteryzować 15-20 min.Miodzio Ille sÅ‚oików bym nie zrobiÅ‚a,w styczniu juz nic nie ma...Mozna tak robic wszystkie blaszkowe i maÅ›laczki.Robilam tez podgrzybki,ale nie sa tak dobre jak kurki czy np. opieÅ„ki. :D Agnieszka.d7 - 07-08-2009 08:49 Magpie101 może ja jestem gÅ‚upia, :oops: ale napisz ile to jest 5 dkg octu :oops: :oops: :oops: to dziÅ› wyprubujÄ™ przepis na mizerie magpie101 - 07-08-2009 08:59 Magpie101 może ja jestem gÅ‚upia, :oops: ale napisz ile to jest 5 dkg octu :oops: :oops: :oops: to dziÅ› wyprubujÄ™ przepis na mizerie Zwaze pozniej to Ci napisze, bo sama nie wiem :roll: :P . gabula - 07-08-2009 16:06 Magpie101 może ja jestem gÅ‚upia, :oops: ale napisz ile to jest 5 dkg octu :oops: :oops: :oops: to dziÅ› wyprubujÄ™ przepis na mizerie 5 dkg octu to 50 ml :wink: Agnieszka.d7 - 07-08-2009 23:02 DziÄ™ki :lol: jea - 07-08-2009 23:05 nie ma jak blondi... DPS - 08-08-2009 06:47 Królik, Ty nie bÄ…dź taki zÅ‚oÅ›liwy, marchewkÄ… siÄ™ zajmij. :wink: :lol: Do mnie na sÅ‚oiki drugi rok jedziesz, niecnoto. :evil: mbz - 08-08-2009 20:42 OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego :roll: :-? :D ZrobiÅ‚am, ale dodaÅ‚am wody i oleju, bo te 8 Å‚yżek nie wystarczyÅ‚o aby zalać chociaż jeden sÅ‚oik - chyba jakiÅ› bÅ‚Ä…d siÄ™ wkradÅ‚ w te proporcje :roll: - póki co wyglÄ…dajÄ… piÄ™knie, nie wiem jeszcze jak smakujÄ…, ale dam znać. Chyba nie ma bledu, zwlaszcza, ze po odlaniu wody z ogorkow, jak dodaje sie przyprawy, te 8 lyzek oleju, to dolewa sie tez 1,5 szklanki octu z cukrem. No i po odstaniu 2 godzin, to tak jak pisala DPS, troche sie tego plynu znowu nazbiera. magpie101 - 08-08-2009 20:56 OGORKI PO MEKSYKANSKU: 2,5 kg ogorkow, 1,5 szklanki octu, 1 lyzeczka sypkiej "Chili", 4 plaskie lyzki soli, 1/2 kg cukru, 8 lyzek oleju/ oliwy 1 1/2 glowki czosnku Ogorki pokroic na cwiartki i posolic- odstawic na 2-3 godziny. Odlac wode. Olej/ oliwe zagotowac. Ogorki ( po odlaniu wody) posypac chili, zalac goracym olejem/ oliwa, nastepnie dodac ugnieciony czosnek i zagotowany z cukrem ocet. Wszystko wymieszac, odstawic na 2 godziny. Pozniej gotowac ok. 5 minut sloiki. Ogorki sa fantastyczne w smaku, ostre, a zarazem troche slodkawe, super pasuja do mies, ale nie tylko, ja np. lubie je zawijac w posmarowany keczupem plasterek sera zoltego :roll: :-? :D ZrobiÅ‚am, ale dodaÅ‚am wody i oleju, bo te 8 Å‚yżek nie wystarczyÅ‚o aby zalać chociaż jeden sÅ‚oik - chyba jakiÅ› bÅ‚Ä…d siÄ™ wkradÅ‚ w te proporcje :roll: - póki co wyglÄ…dajÄ… piÄ™knie, nie wiem jeszcze jak smakujÄ…, ale dam znać. Chyba nie ma bledu, zwlaszcza, ze po odlaniu wody z ogorkow, jak dodaje sie przyprawy, te 8 lyzek oleju, to dolewa sie tez 1,5 szklanki octu z cukrem. No i po odstaniu 2 godzin, to tak jak pisala DPS, troche sie tego plynu znowu nazbiera. Tez robilam i z podanych skladnikow bylo tyle zalewy, ze wszystkie sloiki mam zalane do pelna bez dodatku wody. monka - 17-08-2009 10:17 Podam przepis na ogorki-mizerie bez dodatku wody, bo takie bede robic w sobote. Mizeria na zime: -1,20 kg ogórków obranych -1 Å‚yżka soli -1 Å‚yżka kopiata cukru -kilka ziaren pieprzu /zmielonych/ -5 dkg octu Ogorki poszatkowac, dodac sol,cukier, pieprz i ocet. Wymieszac, napelniać sloiki, pasteryzowac 5 min. magpie zrobiÅ‚am mizeriÄ™ wedÅ‚ug Twojego przepisu. Powiedz mi tylko jak jÄ… jadacie? SamÄ… czy ze Å›mietanÄ… jak tradycyjnÄ…? magpie101 - 17-08-2009 10:46 Podam przepis na ogorki-mizerie bez dodatku wody, bo takie bede robic w sobote. Mizeria na zime: -1,20 kg ogórków obranych -1 Å‚yżka soli -1 Å‚yżka kopiata cukru -kilka ziaren pieprzu /zmielonych/ -5 dkg octu Ogorki poszatkowac, dodac sol,cukier, pieprz i ocet. Wymieszac, napelniać sloiki, pasteryzowac 5 min. magpie zrobiÅ‚am mizeriÄ™ wedÅ‚ug Twojego przepisu. Powiedz mi tylko jak jÄ… jadacie? SamÄ… czy ze Å›mietanÄ… jak tradycyjnÄ…? Robilam ja pierwszy raz ale zima zamierzam odlac sok i zrobic ze smietana tak jak w sezonie, sama jestem ciekawa jak to bedzie smakowac. A ja wczoraj robilam swoja marchewke krojona w kostke w zalewie: -1 litr wody -3 dkg cukru -2 dkg soli Marchewke zalac goraca zalewa i gotowac 50 minut. Zima podgrzac z maselkiem i doprawic. BetaGreta - 26-08-2009 10:30 DostaÅ‚am trochÄ™ Å›liwek ale sÄ… miÄ™kkie i nie wiem co z nich zrobić. Może jakiÅ› sos? PoproszÄ™ o sprawdzony przepis. DPS - 26-08-2009 22:18 ProszÄ™ bardzo. Polecam, znakomite, pamietaj o próbie niespadania z Å‚yżki - do dzisiaj stosujemy w domu, przepyszne sÄ…. :D BetaGreta - 26-08-2009 22:34 ProszÄ™ bardzo. Polecam, znakomite, pamietaj o próbie niespadania z Å‚yżki - do dzisiaj stosujemy w domu, przepyszne sÄ…. :D DziÄ™ki. MyÅ›laÅ‚am co prawda o jakimÅ› sosie do miÄ™s, bo u mnie nikt nie chce jeść ani dżemów ani konfitur :( DPS - 27-08-2009 07:22 Spróbuj na tej samej stronce poszukać przepisów autorstwa Macieja albo Chefa Paula - one sÄ… zawsze niezawodne. 8) BetaGreta - 28-08-2009 12:23 ZrobiÅ‚am z tego przepisu: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art888.html Sos w smaku jest pyszny. Tylko po pasteryzacji obróciÅ‚am sÅ‚oiczki do góry dnem i trochÄ™ (naprawdÄ™ nieznacznie) tego sosu przeleciaÅ‚o na zewnÄ…trz. Czy coÅ› źle zrobiÅ‚am? Nie wiem czy sos siÄ™ przechowa :roll: DPS - 28-08-2009 16:56 Po zagotowaniu sÅ‚oiczków nie odwracamy do góry dnem. Jeżeli coÅ› przeleciaÅ‚o, to znaczy, że sÅ‚oik nie trzymaÅ‚. Odkręć wszystkie, które puÅ›ciÅ‚y, przetrzyj dokÅ‚adnie do czysta gwinty na sÅ‚oikach, wymyj nakrÄ™tki i wszystkie jeszcze raz zakręć i zagotuj 15 minut. Upewnij siÄ™, że nakrÄ™tki sÄ… wÅ‚aÅ›ciwe (tzn. że i gwint i zakrÄ™tka sÄ… na takÄ… samÄ… ilość zaczepów, niektóre sÄ… na 6, a niektóre na 4), np. ta tutaj jest na 4. Po zagotowaniu nie odwracaj sÅ‚oików, pozwól im wystygnąć, bÄ™dzie OK. Powodzenia!!! O, tutaj wyraźnie widać 4 zaczepy na zakrÄ™tce: http://a.swistak.pl/003/875/3875438_1024.jpg i to siÄ™ musi zgadzać z tymi wystajÄ…cymi częściami gwintu na sÅ‚oiku: http://www.wgm.com.pl/Files/image/preformy_sloiki.jpg JeÅ›li gwint jest na 6, a nakrÄ™tka na 4, to doopa, nie bÄ™dzie trzymaÅ‚o. :wink: BetaGreta - 28-08-2009 19:36 DziÄ™ki! NakrÄ™tki na pewno byÅ‚y dobrze dopasowane. Ale zrobiÄ™ tak jak mi napisaÅ‚aÅ›. Nie wiem czemu ale myÅ›laÅ‚am, że zawsze trzeba odwrócić do góry dnem :roll: DPS - 28-08-2009 21:43 Bo to dziaÅ‚a na takiej zasadzie, że po podgrzaniu w sÅ‚oiku tworzy siÄ™ wyższe ciÅ›nienie i ono utrzymuje nakrÄ™tkÄ™ na swoim miejscu i nie puszcza. :wink: SÅ‚oik odwracamy do góry dnem, jeÅ›li do zimnego, czystego sÅ‚oika nakÅ‚adamy gorÄ…ce (ważne!) przetwory. Wtedy, po odwróceniu do góry dnem, także wytworzy siÄ™ takie ciÅ›nienie i nie trzeba bÄ™dzie zagotowywać sÅ‚oika. Chociaz przyznam, że jakoÅ› nie mam zaufania do tej odwracanej metody i wszystkie sÅ‚oiki po prostu apertyzujÄ™ (zagotowujÄ™ znaczy siÄ™). :D monia77w1 - 28-08-2009 21:56 A moze pokrywka byÅ‚a krzywa? madd - 05-09-2009 12:57 No. Przetarlam 10 kg pomidorow i zrobilam przecier. tera sie biore za zielone pomidorki. Jeszcze papryczka w przyszlym tygodniu i zadna wojna mi niestraszna. :wink: DPS - 06-09-2009 19:39 A jak robisz paprykÄ™, tradycyjnym sposobem czy masz może jakiÅ› przepisik fajny? Ja od jutra walczÄ™ ze Å›liwkami, wÅ‚asnie zaczęły u nas dojrzewać. No i cukinia sÅ‚odko-kwaÅ›na czeka na wykonanie. :D madd - 07-09-2009 09:59 Papryczka normalnie 3.5 litra wody, pol litry octu, 12 lyzek cukru i 6 lyzek soli + ziele angielskie i lisc laurowy. Wychodzi pychotka DPS - 07-09-2009 20:12 No i zamiast cukinii sÅ‚odko - kwaÅ›nej zrobiÅ‚am cukiniÄ™ w musztardzie. :lol: Oprócz tego zaczęłam konfiturÄ™ Å›liwkowÄ…, zrobiÅ‚am i jutro bÄ™dÄ™ apertyzować Å›liwkowy chutney, no i eksperymenta prowadzÄ™. Jak siÄ™ coÅ› uda, to napiszÄ™, trzeba jednak ze dwa tygodnie poczekać. SamÄ… ciekawość mnie żre, co mi wyjdzie. :lol: cieszynianka - 12-09-2009 01:38 SzukaÅ‚am, ale nie znalazÅ‚am :roll: przepisu na chrzan do sÅ‚oików. JakoÅ› siÄ™ rozpÄ™dziÅ‚am i sporo mi go zostaÅ‚o. Szkoda wyrzucić, wiÄ™c pomysÅ‚aÅ‚am, że go wpakujÄ™ w sÅ‚oiki, niestety nie mam sprawdzonej receptury, a szkoda by byÅ‚o nadaremnie pÅ‚akać podczas tarcia, gdyby miaÅ‚ siÄ™ nie przechować. JeÅ›li ktoÅ› zna dobry sposób to proszÄ™ o poradÄ™ :D magpie101 - 12-09-2009 10:48 SzukaÅ‚am, ale nie znalazÅ‚am :roll: przepisu na chrzan do sÅ‚oików. JakoÅ› siÄ™ rozpÄ™dziÅ‚am i sporo mi go zostaÅ‚o. Szkoda wyrzucić, wiÄ™c pomysÅ‚aÅ‚am, że go wpakujÄ™ w sÅ‚oiki, niestety nie mam sprawdzonej receptury, a szkoda by byÅ‚o nadaremnie pÅ‚akać podczas tarcia, gdyby miaÅ‚ siÄ™ nie przechować. JeÅ›li ktoÅ› zna dobry sposób to proszÄ™ o poradÄ™ :D Chrzan zawsze robil moj tesc Å›p ale przepisu nie znam, wiem ze sloikow na pewno nie gotowal, a chrzan stal tak do okolo 3 msc, bo on robil na biezaco nawet zima wykopywal jak mrozu nie bylo i na swiezo robil. cieszynianka - 12-09-2009 21:59 SzukaÅ‚am, ale nie znalazÅ‚am :roll: przepisu na chrzan do sÅ‚oików. JakoÅ› siÄ™ rozpÄ™dziÅ‚am i sporo mi go zostaÅ‚o. Szkoda wyrzucić, wiÄ™c pomysÅ‚aÅ‚am, że go wpakujÄ™ w sÅ‚oiki, niestety nie mam sprawdzonej receptury, a szkoda by byÅ‚o nadaremnie pÅ‚akać podczas tarcia, gdyby miaÅ‚ siÄ™ nie przechować. JeÅ›li ktoÅ› zna dobry sposób to proszÄ™ o poradÄ™ :D Chrzan zawsze robil moj tesc Å›p ale przepisu nie znam, wiem ze sloikow na pewno nie gotowal, a chrzan stal tak do okolo 3 msc, bo on robil na biezaco nawet zima wykopywal jak mrozu nie bylo i na swiezo robil. Może ktoÅ› z rodziny pamiÄ™ta :roll: DPS - 13-09-2009 17:55 Zetrzyj chrzan na drobnej tarce i dodaj trochÄ™ soku z cytryny lub kwasku, żeby nie Å›ciemniaÅ‚, wymieszaj dobrze. Do smaku dodaj sól (np. 1 Å‚yżeczkÄ™ do 30 dag startego chrzanu), ocet (też chyba 1 Å‚yżeczka bÄ™dzie dobrze na te 30 dag), można też troszkÄ™ cukru. Zapakuj Å›ciÅ›le do sÅ‚oików i odłóż do lodówki, możesz trzymać max do 3 miesiÄ™cy. cieszynianka - 13-09-2009 22:06 Zetrzyj chrzan na drobnej tarce i dodaj trochÄ™ soku z cytryny lub kwasku, żeby nie Å›ciemniaÅ‚, wymieszaj dobrze. Do smaku dodaj sól (np. 1 Å‚yżeczkÄ™ do 30 dag startego chrzanu), ocet (też chyba 1 Å‚yżeczka bÄ™dzie dobrze na te 30 dag), można też troszkÄ™ cukru. Zapakuj Å›ciÅ›le do sÅ‚oików i odłóż do lodówki, możesz trzymać max do 3 miesiÄ™cy. Bardzo Ci dziÄ™kujÄ™, jutro wykonam wedÅ‚ug zaleceÅ„ :wink: Chef Paul - 14-09-2009 04:42 http://www.chefpaul.net/PdfKon/SwietaWielkiejNocy.pdf ... tutaj Koleżanko znajdziesz również bardzo dobry (moim zdaniem) sos chrzanowy ... można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni (najlepszy jednak jest kilkudniowy) :) Smaczne pozdrówka cieszynianka - 14-09-2009 23:13 http://www.chefpaul.net/PdfKon/SwietaWielkiejNocy.pdf ... tutaj Koleżanko znajdziesz również bardzo dobry (moim zdaniem) sos chrzanowy ... można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni (najlepszy jednak jest kilkudniowy) :) Smaczne pozdrówka DziÄ™kujÄ™ :D DPS - 19-10-2009 20:10 Dżem pomaraÅ„czowo - cytrynowy z dyni popeÅ‚niÅ‚am! :lol: PamiÄ™tacie, kiedyÅ› w PRL-u takie ersatze dyniowe masowo produkowali na Å›wiÄ™ta. :lol: Ten to nie ersatz, to najprawdziwsza dynia, ale bardzo smaczna. Polecam! :D BetaGreta - 16-06-2010 10:48 PodciÄ…gam wÄ…tek, bo po zmianach o nim zupeÅ‚nie zapomniaÅ‚am. Mam nadziejÄ™, że i w tym roku uda mi siÄ™ zrobić jakieÅ› przetwory. Strona 4 z 4 • ZostaÅ‚o znalezionych 770 wypowiedzi • 1, 2, 3, 4 |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |