Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Ziemniaczane gratin

kuchnia.tv http://www.kuchnia.tv/przepisy-print.php?0,0,5680
Ziemniaczane gratin
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki:
1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
kilka obranych i startych ząbków czosnku
250 ml tłustego mleka
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż poÅ‚owÄ™ plastrów ziemniaczanych do naczynia
żaroodpornego. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmaruj starty czosnek.
Połóż drugą warstwę ziemniaków. Zalej ją mlekiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż
na wierzchu kawałki masła. Piecz, aż ziemniaki wchłoną mleko i śmietanę, a wierzch zbrązowieje,
czyli godzinę  półtorej.
© Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu.
(odc.26)
1 z 1 2010-03-17 22:37

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Ziemniaczana sałatka na ciepło
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Tort ziemniaczany
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Frytki
Kuchnia francuska po prostu (odc 05) Placki ziemniaczane
Kuchnia francuska po prostu (odc 20) Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Kuchnia francuska po prostu (odc 18) Serowe ziemniaki
Kuchnia francuska po prostu (odc 17) Gratin z boćwiną
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Kolorowe budynie
Kuchnia francuska po prostu (odc 25) Tarta cytrynowa
Kuchnia francuska po prostu (odc 15) Zupa z dyni
Kuchnia francuska po prostu (odc 22) Tarta tatin z cykorii
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Zupa vache qui rit
Kuchnia francuska po prostu (odc 05) Tarta cytrusowo dyniowa
Kuchnia francuska po prostu (odc 23) Jajecznica po francusku
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Dziecięce ciasto jogurtowe
Kuchnia francuska po prostu (odc 21) Wiatraczki z ciasta francuskiego
Kuchnia francuska po prostu (odc 07) Jajo dinozaura
Kuchnia francuska po prostu (odc 09) Tatar z Å‚ososia
Kuchnia francuska po prostu (odc 01) Ciasto czekoladowe

więcej podobnych podstron