DSCF5413

DSCF5413



132 W. Budzyński, W. Szempliński

Zebrane jednoetapowo wilgotne ziarno nie jest fizjologicznie dojrzałe i inte sywnie oddycha. Podnosząca się temperatura pryzmy na składzie przyspiesza ^ wój pleśni i bakterii w tempie powodującym natychmiastowe stęchnięcie zboża po dłuższym czasie także namnażanie szkodników. Dlatego pierwszym etapem przygotowania ziarna do składowania jest odsortowanie mokrych części organie nych i w miarę możliwości schładzanie ziarna, a następnie suszenie sposobem go. spodarczym przez szuflowanie pryzmy bądź przy użyciu suszarni. Dopiero po takim wstępnym przygotowaniu ziarna przystępuje się do jakościowego przygotowania surowca ściśle według określonych wymagań czystości, celności i wyrównania.

W gospodarstwach prowadzących produkcję zwierzęcą słoma jest zbierana na paszę lub ściółkę. Jeśli gospodarstwo nie ma takiego zapotrzebowania, należy ją wykorzystać na nawóz organiczny. Niedopuszczalne jest palenie słomy zbożowej. W średnim plonie słomy zbożowej znajduje się około 35 kg N, 20 kg P2O5,110kg K20, 6 kg MgO, 15 kg CaO, 18 g B, 17 g Cu, 286 g Mn, 2 g Mo, 140 g Zn i 0,2gCo. Mimo znacznej ilości składników słoma zbożowa ma bardzo szeroki stosunek C:N (85:1) oraz C:P (140:1). Przyoranie samej słomy może spowodować sorpcję biologiczną azotu i fosforu z zasobów glebowych. Mikroorganizmy rozkładające słomę konkurują o te składniki z roślinami następczymi.

Słomę należy rozdrobnić, wzbogacić w azot i wymieszać z glebą. Rozdrobnienia można dokonać montując szarpacz słomy na kombajnie bądź używając sieczkarni polowej. Optymalna długość sieczki wynosi 8—10 cm. Pozostawienie słomy na pokosach aż do orki zimowej, aby uległa samoistnemu pokruszeniu pod wpływem zmiennych warunków pogodowych, jest agrotechnicznie niepoprawne. Po rozdrobnieniu słom)' należy wzbogacić ją w azot w ilości 0,7—1,0% w stosunku do masy słomy (40—60 kg/ha N), dodając do niej saletry amonowej, gnojowicy (35-501), gnojówki (10-20 m ), a następnie wymieszać z glebą za pomocą pługa talerzowego lub podorywkowego albo kultywatora.

Pszenicę konsumpcyjną (ozimą i jarą) zbiera się tylko w stadium dojrzałości pełnej. Sposób zbioru, a przede wszystkim przechowywania ziarna wpływa na zawartość i jakość glutenu, a także stan enzymów proteolitycznych i amylolitycznych. Ziarno wilgotne, zagrzewające się może porastać, co eliminuje je jako surowiec chlebowy. Suszenie w wysokich temperaturach może powodować denaturację białek zapasowych, co uniemożliwia tworzenie kompleksu glutenowego Podobnie niszcząco działają na ziarno niskie temperatury (mrozy), zmieniając właściwości glutenu.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSCF5487 202 W. Budzyński, W. Szempliński głównie jarego. Ziarno jęczmienia ozimego, mniej dorodne z
DSCF5427 146 W. Budzyński, W. Szempuński zebrania słomy oraz chemicznego zniszczenia chwastów i samo
DSCF5452 172 W. Budzyński, W. Szempliński W 7,35 t/ha ziarna, przy czym zaobserwowano dość znaczne z
DSCF5403 122 W. Budzyński, W. Szempliński MgO 1,2 kg Rys. 2.18. Składniki niezbędne, aby pszenica wy
DSCF5411 130 W. Budzyński, W. Szempliński Zbiór jest bardzo energochłonnym (tab. 2.31), a ostatnio t
DSCF5415 134 W. Budzyński, W. Szempliński 134 W. Budzyński, W. Szempliński3.2. Znaczenie gospodarcze
DSCF5417 136 W. Budzyński, W. Szempliński r krochmal, jednak wysokie koszty przerobu ograniczają jeg
DSCF5419 138 W. Budzyński, W. Szempliński Stanowią one wartościową paszę bogatą w białko. Jednak war
DSCF5421 140 W. Budzyński, W. Szempliński Żyto łamliwe - Secale fragile, jest jednorocznym gatunkiem
DSCF5423 142 W. Budzyński, W. Szempliński kwitną kłosy źdźbeł głównych, następnie kłosy źdźbeł boczn
DSCF5435 154 W. Budzyński, W. Szempliński Jest kilka terminów skutecznego stosowania herbicydów od j
DSCF5437 156 W. Budzyński, W. Szempliński f Pałecznica zbóż i traw f (Typhula incarnata) f Zgorzel s
DSCF5442 vv. BUDZYŃSKI, W. SZEMPLIŃSKI Umożliwiło wyhodowanie bardzo plennych odmian przydatnych rol
DSCF5453 172 W. Budzyński, W. Szempliński 7,35 t!ha ziarna, przy czym zaobserwowano dość znaczne zró
DSCF5470 186    w. Budzyński, W. Szempliński tych chorób pszenżyta jest wczesne i sil
DSCF5476 192 W. Budzyński, W. Szempliński Obsadę roślin po wschodach należy więc różnicować przede w
DSCF5478 194 W. Budzyński, W. Szempliński Tabela 4.25. Porównanie niektórych cech rolniczych pszenży
DSCF5483 198 W. Budzyński, W. Szempliński oraz agrotechnicznych (termin i gęstość siewu, nawożenie i
DSCF5485 200 W. Budzyński, W. Szempliński procesie technologicznym w całości ulega scukrzeniu i prze

więcej podobnych podstron