SDC10488 (2)

SDC10488 (2)



© •


Wpływ temperatury na aktywność enzymów

Wzrost temperatury zwiększa szybkość reakcji enzymatycznych, ale tylko w pewnych granicach temperatur. Enzym jest substancją białkową, więc wzrost

Optymalna temperatura działania enzymów u człowieka to temperatura ciała 37°C. Przy podwyższaniu temperatury do 40°C wzrasta szybkość przebiegu katalizy enzymatycznej, jednak powyżej tej temperatury szybkość spada, ponieważ enzymy ulegają uszkodzeniu termicznemu


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Laboratorium biochemiiWpływ temperatury na aktywność enzymów (ćw E)1.    Cel
PB030078 WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (górny
Zdjęcie0181 Temperatura wpływa na aktywność enzymów Dla większości enzymów można określić tzw optimu
Zdjęcie0182 Wpływ temperatury i pH na aktywność enzymów immmi C
LastScan5(2) WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (górn
Wpływ temperatury na aktywność enzymów Prędkość reakcji enzymatycznej w pewnym przedziale temperatur
LastScan5 (4) WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (gó
SDC10489 (2) Wpływ odczynu środowiska na aktywność enzymów Do d^rąłar»T3 enzymy wymag^ą odpowiednieg
PB030080 WPŁYW pH NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW Wpływ pH na aktywność enzymu związany jest z wartością
skanowanie0005z I Wzrost turnpn I Mitury zwiększa I szybkość 
PB030081 WPŁYW JONO W METALI NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW Jony metali mogą pełnić funkcje: katalityczne - bi
skanowanie0005z I Wzrost turnpn I Mitury zwiększa I szybkość 
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW Szybkość reakcji enzymatycznej uzależniona jest od:
Wpływ aktywatorów na aktywność enzymów Różnego rodzaju aktywatory nie biorące udziału w reakcji

więcej podobnych podstron