Sponsorzy4001 djvu

Sponsorzy4001 djvu



o

ze skorupy włożyć do rondelka, dodać pozostałe od miętuzow mleczka i wątróbki, wlać nato wina stołowego butelkę, wycisnąć cytryny , nie w puszczając ziarn ; gotować przez pół kwadransa i odcedzić , bulon ten zmięszać z bulonem wyżey juz przygotowanym , ostrygi zaś mleczka i wątróbki zostawić , do zmieszanego bulonu dodajemy rozbitych dobrze białek sztuk 8 z łyżką wody , wlewamy do bulonu , przyslawuiemy do ognia aby się gotowało , miarkując by jnewięcey zostało bulonu jak natalerzy i5. Po ugotowaniu odstawia się od ognia przepuszcza się przez serwetą, zupa będzie czy-Bta i klarowna. Dodajemy do niey o-■trygi te same które już odgotowane zostały wcałku, mleczka zaś i wątróbki pokrajane. W miarą smaku należy zasolić. Dla garnituru można dołożyć Sago białego odgoto-* towanego na miękko w wodzie i odcedzo-nego.

Taż sama zupa pod inną postacią może bydż dana. Bierzemy i o żółtków świeżych, dokładamy śmietany świeżey kwasney kwaterkę i to razem przecedzamy przez sitko, do przecedzenia tego dodajemy masła świeżego pół czwierci funta, mieszaninę tę wlewamy do zupy wyżey przygotowaney, która już powinna bydź zupełnie gotową jak

.1


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Sponsorzy4101 djvu I *7J go farszu , do którego należy dodać suchego butonu , funt trufli i szkl
Sponsorzy4501 djvu 77 □a , stawi się rondelek na małym ogniu, zakrywa się pokrywą i tak niech si
Sponsorzy6801 djvu — 28 — jąć wyborami do parlamentu i sejmu. Postanowiono w obwodzie wyborczym
16317 Stronat (2) WINA DOMOWE I POTRAWY Z WINEM Mięso mocno zbić, umyć i włożyć do rondla, dodać w c
Temp001 tif i 1 Podczas badania wysokości sadzonek okazało się, że sadzonek o wysokości do 2cm jest
Sponsorzy4101 djvu i3 duźey ) sztuk czterdzieści na osob np. j5. , włożyć do rondla, do czego do
Sponsorzy4701 djvu do którey wlawszy tę zupę » dodać naleiy nieco kopru i włożyć wizinę pokraja
Sponsorzy13 401 djvu 14 dem, że żupy eolne, któro należąc do stołu królewskiego, mogły mu przynos
Sponsorzy4901 djvu odłączać osobno skorupki, a osobno szyiki, te ostatnie póydą do wazy. Skorupy
Sponsorzy4501 djvu 47 się ryżu półk warty, wypłókawszy go w cie-płey wodzie , należy wsypać do r
Sponsorzy4201 djvu płókać zimną wodą : tak przygotowane, kładą się do rondelka , do którego kład
Sponsorzy4901 djvu bydż wybrany. Dodać do tey esseneyi f Yf którey się kwiczoły gotowały , sosu
Sponsorzy4601 djvu 28 wszy. to razem przecedzić do wazy; doktó-rey dodać należy nieco szczawiu g
Sponsorzy4 801 djvu Podobnymzc sposobem , daje się i sądak, tylko do sosu , przy wydaniu na blat,
Sponsorzy13 301 djvu 23 a mały import wschodni, jak broń, pasy i wina greckie, do Wisły. Jarosław
Sponsorzy13 001 djvu 30 krajowy, dysydent i żyd płacił 12 % I. tu działy się podobne nadużycia z
Sponsorzy4101 djvu do wydania. Pamiętać należy aby tey zupy niezagotować bo żółtka się zwarzą.a.
Sponsorzy4601 djvu 18 gdy się rozpuści dobrze na ogniu, dodaje się pszenney mąki kwaterkę i mięs

więcej podobnych podstron