i S膰 UAIMIA G艁脫WNE JAJKA
i S膰 UAIMIA G艁脫WNE JAJKA
Dla 4 os贸b
Czas przygotowania
20 minut Czas gotowania
35 minut
Sk艂adniki
1 bak艂a偶an 3 pomidory 1/2 艂y偶ki oliwy z oliwek 1 cebula 6 jajek
100 g sera gruyere, startego s贸l morska, pieprz
Bak艂a偶ana umy膰, odci膮膰 ko艅ce i pokroi膰 go w kostk臋 wielko艣ci 2 cm. Gotowa膰 na parze 20-30 minut. Ods膮czy膰 na sitku.
Pomidory w艂o偶y膰 do wrz膮tku na 1 minut臋, a nast臋pnie zala膰 zimn膮 wod膮. Zdj膮膰 sk贸rk臋 i usun膮膰 nasiona. Pomidory pokroi膰 na ma艂e kawa艂ki. Dobrze ods膮czy膰 na r臋czniku papierowym.
Rozgrza膰 grill w piekarniku.
Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w cienkie plasterki. Oliw臋 z oliwek rozgrza膰 w nieprzywieraj膮cej patelni i zeszkli膰 na niej cebul臋. Cebul臋 w艂o偶y膰 do wysmarowanej t艂uszczem formy.
W mi臋dzyczasie rozbi膰 trzepaczk膮 jajka w misce. Posoli膰, popieprzy膰. Doda膰 kostki bak艂a偶ana i kawa艂ki pomidor贸w. Wymiesza膰.
Mas臋 jajeczn膮 wla膰 do formy, na cebul臋. Form臋 wstawi膰 do piekarnika i grillowa膰, a偶 jajko si臋 zetnie. Posypa膰 r贸wnomiernie startym serem gruyere. Dalej grillowa膰, a偶 ser si臋 rozpu艣ci.
Podawa膰 na gor膮co z sezonow膮 sa艂at膮.