kawa i herbata materiał na kolosa4

kawa i herbata materiał na kolosa4



Tabela

Wymagania dotyczące herbaty czarnej według PN-ISO 3720:1997

Cecha

Wymaganie

Wyciąg wodny

nie mniej niż 32%

Popiół ogólny

nie mniej niż 4% - nie więcej niż 8%

Popiół rozpuszczalny w wodzie

nie mniej niż 45%

Alkaliczność popiołu jako KOH

nie mniej niż 1% - nie więcej niż 3%

Popiół nierozpuszczalny w HCI

nie więcej niż 1%

Włókno surowe

nie więcej niż 16,5%

Ocena organoleptyczna herbaty polega na sporządzeniu naparu 2 g/200 cm3 i ocenie sensorycznej naparu zgodnie z normą PN-ISO 3103:1996. Ocena sensoryczna naparów herbacianych przeprowadzana jest przez specjalne zespoły oceniające w laboratoriach badania i oceny jakości towarów. Szkolenie zespołów oceniających poprzedza podstawowe badanie zmysłów i zdolności do rozróżniania odcieni smaków i zapachów. Jest to bardzo ważne w wypadku oceny sensorycznej herbaty, gdyż norma obejmuje blisko 100 określeń dla wyrażenia smaku i zapachu herbaty.    -    .    ....

Oznaczenie ilości popiołu stanowi r podstawę do szacowania zawartości związków mineralnych zawartych w herbatach, np. do. oznaczania zawartości-niektóiych pierwiastków niezbędnych w ęelu prawidłowego funkcjonowania.' organizmu (potas, sód, wapń, fosfor) orazoznaczania zawartości;metali, ciężkich! (ołowiu, kadmu, arsenu, miedzi, cynku, żelaza). Na podstawie zawartości i składu popiołu można również wnioskować o składzie geochemicznym gleby przeznaczonej pod uprawę herbaty, o warunkach nawożenia, a tym samym o ewentualnych pozostałościach środków ochrony roślin. Obecnie plantatorzy powszechnie stosują fungicydy miedziowe w celu ochrony herbat przed patogenem Exobsidium vexańs, wywołującym chorobę J liści, które mogą stanowić nadmierne źródło 2 tego pierwiastka w herbacie. Zwiększoną zawartóść żelaza można natoiriiasf wytłumaczyć wpływem procesu technologicznego lub‘ obecnością zanieczyszczeń goirśzycii gatunków herbat ciałami ferromagnetyczni.i Ponadto, (Óznaćźąjąc^żawaftorść popiołu rozpuszczalnego 1 w wodzie i jego 'relację dó popiołu ogólnego, można określić," czy badani herbata została zafałszowana (relacja ta powinna' być nie mniejsza niż 45%). "'    : ’ “ ;r

Na włókno surowe składają się dwie podstawowe frakcje: włókno surowe właściwe, czyli błonnik, oraz ligniny, które nie są polisacharydami, ale pochodnymi węglowodorów. Podwyższona zawartość włókna surowego może wskazywać, iż herbata zawiera starsze liście, a nawet łodygi. Włókno surowe utrudnia także przechodzenie bioaktywnych składników herbaty do naparu.

2. KAWA

Kawa - ziarno kawy {semen coffeae), jest owocem rodzaju botanicznego Coffea z rodziny Rubiaceae (Marzanowate). Za ojczyznę kawy uważa się Abisynię, gdzie jeszcze dzisiaj można spotkać tę roślinę w stanie dziko żyjącym.

Opisano blisko 25 gatunków tej rośliny występującej w postaci drzewa kawowego, osiągającego wysokość powyżej 10 m, ale kawa występuje również w postaci krzewu lub krzewinki.

Znaczenie handlowe i towaroznawcze mają:

•    Coffea arabica L - powszechnie uprawiany gatunek kawy na świecie (70% światowej produkcji), z której można uzyskać znakomity napój bez stosowania jakichkolwiek domieszek. Kawa tego gatunku uprawiana w Brazylii znana jest jako „brazylijska”, a jeśli pochodzi z innych krajów - Other Milds;

•    Coffea canephora var. robusta Pierre ex Froehner - kawa robusta, której ziarna są mniejsze i bardziej kuliste od kawy Coffea arabica, używana do wzmocnienia kawy brazylijskiej;

•    Coffea liberica Hiem - to gatunek o specyficznym aromacie uprawiany w Malezji i Afryce Zachodniej w niewielkich ilościach, gdyż nie ma dużego popytu na tę kawę;

> Coffea excelsa (Coffea dewevrei) De Wild i Durand — kawa typu excelsa o :u-1- niewielkim zasięgu upraw; '    l    nr*:. .. >

•    Coffea arabica występuje w wielu odmianach; Typica, Bourbon, Caturra (w Brazylii i Kolumbii), M«?k/o Novo fw -Brazylii), Tico (w Ameryce Środkowej), San Ramon {odmiana. kafłowata)^oraż ^ najsławniejsza - jamajska

:! L odmiana Blou Mountain. . .    .\;V t tvru    'rirf.t .vr,- - v

SN Ol' 01(0.


2.1. Uprawa i zbiór kawy

^Uprawa kawy wymaga specjalnego klimatu, tj. średniej temperatury 20°C ,(293,K); i. średpich opadóy/ na • ppziomie .3000,^;jniim ‘ r^aiie, urodaajńej gleby, dlatego też: rozpowszechniła -się w stręfj£-^    tyć

f Drzewa, .zaczynają owocować po, 3 -4-.;latach, .ale... zbiór'^p^raępiysłoiyy otrzymuje się dopiero;po 6 - 8 latach. Kawowce na plantacjach wykoiTy^tuje się 20-30 lat.Drzewa, kwitną krótko,, kilka razyyw, ciągu roku, a pora (kwitnienia zależy od miejsca uprawy. Kwiaty są drobne, koloru białego,zapachem przypominająjaśmin.    •    s ..,v.

Owoc zawiązuje, się szybko. Dojrzewanie trwa kilka miesięcy i zależy od gatunku. Owoce Coffea arabica dojrzewają 6 - 8 miesięcy, a Coffea canephora robusta 9-11 miesięcy. W miarę dojrzewania zmienia się barwa owocu. Początkowo owoc ma barwę zieloną, potem żółtą, następnie przechodzi w czerwoną. Dojrzałe owoce kawowca mają barwę jaskrawoczerwoną, ciemnoczerwoną lub ciemnoczerwono-fioletową. Owoc, podobny do wiśni, nazywa się


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
kawa i herbata materiał na kolosa Tabela 16 r kwasu tłuszczowego w celu wyrażenia kwasowości według
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). .crbata proszkowa herbaciany pył Klasyfikacj
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut- Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). > .*<? j .crbata proszkowa herbaciany
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut. Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa6 uekofeinizowane: pozbawione kofeiny (bezkofeinowe) - decaffeinat
kawa i herbata materiał na kolosa1 1 l    11 ^ocnych rejonach Indii zbiory herbaty z
kawa i herbata materiał na kolosa5 ^<5St pestkowcem zawierającym dwa ziarna, otoczone białawą łu
kawa i herbata materiał na kolosa6 V uekofeinizowane: pozbawione kofeiny (bezkofeinowe) - decąffein
kawa i herbata materiał na kolosa7 ziększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Może również zakł
miód materiał na kolosa2 Są one bardzo ważne w miodzie ze względu na fakt, że podnoszą one jego bio
miód materiał na kolosa3 CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH WYSTĘPUJĄCYCH MIO
miód materiał na kolosa5 wyższą aktywnością amylolityczną w porównaniu z miodami jasnymi, których p
miód materiał na kolosa MIÓD I JEGO SKŁAD Miód pszczeli jest produktem wytwarzanym przez pszczoły Ap
miód materiał na kolosa1 Miód spadziowy powstaje wyłącznie ze spadzi. Jego barwa jest bardzo zróżni
miód materiał na kolosa4 energochłonnych lub zbyt powolnych reakcji. Działanie enzymów opiera się n

więcej podobnych podstron