Obraz8 (2)

Obraz8 (2)



Chemia Żywności Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka semestr III



Wykład 11

Koloidy i emulsje



Układy dyspersyjne o rozdrobnieniu koloidowym

Jeżeli średnica cząstek substancji rozproszonej jest znacznie większa od średnicy cząsteczek rozpuszczalnika i wynosi od 10'9 do 10'7 m, to mieszaninę nazywamy układem koloidowym, a cząstki substancji rozproszonej cząstkami koloidowymi (nazwa koloid pochodzi z gr. colla - klej).

Cząstki koloidowe, podobnie jak cząsteczki substancji rozpuszczonej roztworu rzeczywistego, przenikają przez sączki z bibuły filtracyjnej, lecz w przeciwieństwie

do nich nie przenikają przez naturalne i sztuczne błony półprzeptiszczalne.

Stwierdzono, że ta sama substancja może tworzyć zarówno roztwory rzeczywiste, układy koloidowe, jak i zawiesiny, a zależy to tylko od stopnia jej rozdrobnienia i od rodzaju ośrodka rozpraszającego.

Cząstki zaliczane do koloidów są zbyt małe, aby je można było zauważyć gołym okiem lub nawet pod mikroskopem optycznym, sąjednak znacznie większe od rozmiarów atomów i cząsteczek.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Obraz (2) Chemia Żywności Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka semestr IIIWy
Wydziuł Nauk o Żywności i Biotechnologii Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka — studi
skanuj0001 (64) i WYDZIAŁ: WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI Kierunek: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWI
skanuj0001 (64) i WYDZIAŁ: WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI Kierunek: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWI
skanuj0001 (64) i WYDZIAŁ: WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI Kierunek: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWI
Technologia żywności i żywienie człowieka •    chemia, •
Rekrutacja na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka, studia I stopnia trzech proponowan
11311838?8751237478255c3712426 n Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, sem. IV, 2013/14 Chemia
UNIWERSYTET RZESZOWSKIWYDZIAŁ BIOLOGICZNO-ROLNICZY kierunek Technologia żywności i żywienie człowiek
SPECJALNOŚCI: Zdobądź INDEKS na kierunek:Technologia żywności i żywienie człowieka studia I stopnia:
wydział Mechaniczny Technologia Żywności i Żywienie Człowieka UL. RACŁAWICKA 15-17, 75-620 KOSZALIN,
WYDZIAŁ jg_ NAUKI O ŻYWNOŚCI TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA HllHŁllUHillTJ
WYDZIAŁ NAUKI O ŻYWNOŚCI TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Technologia żywności i żywienie człowieka Towaroznawstwo Wydział Nauki o ŻywnościZdawałeś na
Technologia żywności i żywienie człowiekaChcesz zdobyć pożądane na rynku

więcej podobnych podstron