7880121466

7880121466



Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności 417

dostaw (LM - Lean Management). J. Lichtarski definiuje je jako koncepcję polegającą na dopasowaniu uczestników łańcucha dostaw (przez przekształcania organizacyjne i funkcjonalne) do warunków gospodarowania panujących na rynku. Jest to powolny i systematyczny proces racjonalizacji całej organizacji oraz wszelkich jej relacji z otoczeniem przez wprowadzanie zmian w zakresach działalności, strukturze majątkowej oraz sposobie zarządzania, ale również w dziedzinach przygotowania zawodowego wraz z kształtowaniem postaw pracowniczych i wyszczuplaniem przedsiębiorstwa13. W przypadku LM jedną z głównych cech jest eliminacja wszelkich działań związanych z niegospodarnością. W nawiązaniu do tego wysnute zostają wnioski mówiące o tym, że tylko te działania i czynności są tą dodaną wartością, za które klient jest gotów zapłacić. Sprawne wykorzystanie tej koncepcji na wszystkich szczeblach łańcucha dostaw żywności pozwala na efektywniejszą organizację pracy, wykorzystanie maszyn produkcyjnych oraz redukcję trwonienia czasu przez pracowników (tab. 2). Dodatkowo, poza przedstawionymi wskaźnikami, wymienia się inne korzyści wynikające z wykorzystania lean management, do których można zaliczyć: redukcję liczby reklamacji oraz zwiększanie liczby innowacyjnych pomysłów zgłaszanych przez pracowników.

Tabela 2

Poprawa wybranych wskaźników po wprowadzeniu Lean Management

Wskaźnik

Wzrost (%)

Poprawa wydajności

66

Poprawa wykorzystania maszyn

59

Redukcja zapasów

80

Uwolnienie powierzchni produkcyjnej

61

Redukcja czasu przejścia od surowca do produktu gotowego

70

Redukcja czasu przezbrojeń

96

Źródło: opracowanie własne na podstawie Lean w produkcji - Lean Manufacturing, www.lean.org.pl/lean-w-produkcji (28.04.2015).

Zbliżoną i mającą wiele podobieństw do LM jest koncepcja Agile Management (AM), czyli strategia „zwinnego” podejścia do organizacji łańcucha dostaw, która ma szczególne zastosowanie w przypadku występowania zmiennego popytu, wynikającego z niestabilnych oczekiwań rynkowych. Podobnie jak w JIT czy LM, nacisk kładziony jest na produkcję wyrobów o wysokiej jakości, przy

13 Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, red. J. Lichtarski. Wyd. Akademii Ekonomicznej. Wrocław 1997, s. 224.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności 475 Można wobec tego stwierdzić, że sprawnie działają
Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności 479 wprowadzania tych działań jako nowych metod
Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności 481 problemów występujących w działalności
skanuj0174 (7) Rozdział 7.27.2. Rola i miejsce centrów logistycznych w łańcuchach dostaw W tym rozdz
skanuj0175 (6) Rola i miejsce centrów logistycznych w łańcuchach dostaw •    regional
skanuj0179 (6) Rola i miejsce centrów logistycznych w łańcuchach dostaw W 2003 r., z okazji 10-lecia
skanuj0040 (82) Strategie logistyczne Sb-ategia łańcucha dostaw (Supply Chain Management-zarządzanie
80206 skanuj0169 (9) 7. ŁAŃCUCHY DOSTAW I CENTRA LOGISTYCZNE7.1. Łańcuchy dostaw W tym rozdziale: —■
45899 skanuj0177 (6) Rola i miejsce centrów logistycznych w łańcuchach dostaw obsługi budowanego na
łancuch wew zew [ www potrzebujegotowki pl ] Łańcuch logistyczny (łańcuch dostaw) Producent Łańcuch
32998 skanuj0181 (8) Rola i miejsce centrów logistycznych w łańcuchach dostaw Rys. 7-8. Największe s
iv*/r Transport w Logistycznych Łańcuchach Dostaw- wykład 03 Podstawowe parametry

więcej podobnych podstron