Indukcja vel Gaz

Menu


Indukcja vel Gaz





lido41 - 19-03-2009 21:10
Witam
w nowej kuchni planuję płytę indukcyjną, jednakże pomimo jej wielu zalet zastanawia mnie koszt używania tego "luksusu". Obecnie gotuje na gazie -1 butla wystarcza mi na ok1,5 miesiąca -(koszt ok. 45zł). Czy ktoś ma porównanie jak to się ma do kosztów wykorzystanej przy indukcji energii elektr.?
Na tym i innych forach zdarzają się porównania : płyta ceramiczna - indukcja, a jak to wygląda przy zestawieniu indukcji z gazem z butli? :roll:
Proszę o opinię, bo w najbliższych dniach muszę podjąć decyzję,a krezusem nie jestem...
Pozdrawiam



jacekp71 - 19-03-2009 21:30
koszt użytkowania to jedyne kryterium ?



lido41 - 19-03-2009 21:36
nie jedyne,ale jedno z wielu...
o niewątpliwych zaletach poczytałam , ale chciałabym wiedzieć ile za te dogodności będę musiała płacić ? jeśli możliwe jest w miarę obiektywne i rzetelne porównanie kosztów to bardzo proszę :wink:



jacekp71 - 19-03-2009 23:15
konia z rzędem temu, kto ci powie ile płaci czy też choćby zużywa prądu do gotowania, bo nikt nie ma osobnego licznika na kuchence ....
płyta indukcyjna ma max. moc okolo 7-7,5kW, reszta jest jedynie przybliżeniem,



lido41 - 20-03-2009 11:12
myślę , że coś jednak mogłyby powiedzieć osoby, które przestawiły się z gotowania na gazie na kuchnie indukcyjną, jakie różnice w płatnościach za energię zauważyły ?



kamionkal - 20-03-2009 15:24
odpowiem trochę naokoło :)

u mnie w domu płyta indukcyjna jest używana głównie w weekendy.

sprawdzałem stany licznika i w weekendy zużycie prądu jest większe o kilka (ok5) kWh niż w dni robocze. a biorąc pod uwagę że oprócz płyty intensywniej też używane są inne sprzęty (zmywarka,pralka) to wysuwam wniosek, że płyta nie jest jakoś straszliwie prądożerna :)

ogólna opinia jest taka, że gaz mimo wszystko jest wyraźnie tańszy, ale żadnych konkretnych wyliczeń nie widziałem...



robertsz - 21-03-2009 17:41
Dodatkowym kryterium może być jeszcze koszt instalacji zasilającej tą kuchnie i ewentualne zwiększenie przydziału mocy przez ZE.



Sasha - 21-03-2009 23:23
używałem gazu
używałem zwykłej kuchenki elektrycznej
używałem płyty ceramicznej
teraz mam indukcjÄ™

a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku

teraz od paru miesięcy mam indukcje teki

podsumowanie -> REWELACJA

moze gotowanie na gazie jest tańsze.
ale
rozkład ciepła
temp
komfort
brak zabrudzeń
i bardzo dokładna regulacja

stawia indukcje jako nr 1 mojego rankingu



lido41 - 23-03-2009 17:47
dziękuję wszystkim za opinie
zastanawiam się nad płytą Teki
http://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4
jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt?



fennel - 23-03-2009 17:51

używałem gazu
używałem zwykłej kuchenki elektrycznej
używałem płyty ceramicznej
teraz mam indukcjÄ™

a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku

teraz od paru miesięcy mam indukcje teki

podsumowanie -> REWELACJA
....
przeszlam tez przez te wszystkie "szczeble".....obecnie urzeduje jeszcze nadal w dwoch kuchniach, jedna jest zaopatrzona w ceramike i gaz (tzw. domino), druga ma indukcje i zdecydowanie indukcja wyprzedza wszelkie inne "gotowacze".



Sasha - 23-03-2009 23:49

dziękuję wszystkim za opinie
zastanawiam się nad płytą Teki
http://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4
jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt?
ja mam takie cudo http://www.teka.com/html/cat/prod.ph...yty%20kuchenne

super!
nigdy zagotowanie wody w garnku nie trwało tak krótko :)



szczuro - 23-03-2009 23:56
u mnie też TEKA ale nie INDUKCJA
http://www.teka.com/html/cat/prod.ph...yty%20kuchenne

grill - fajna sprawa ;-)

szybkość gotowania zależy od używania dobrych naczyń - nie tylko w przypadku indukcji

Sitedesign by AltusUmbrae.