Menu
|
Indukcja vel Gazlido41 - 19-03-2009 21:10 Witam w nowej kuchni planuję płytę indukcyjną, jednakże pomimo jej wielu zalet zastanawia mnie koszt używania tego "luksusu". Obecnie gotuje na gazie -1 butla wystarcza mi na ok1,5 miesiąca -(koszt ok. 45zł). Czy ktoś ma porównanie jak to się ma do kosztów wykorzystanej przy indukcji energii elektr.? Na tym i innych forach zdarzają się porównania : płyta ceramiczna - indukcja, a jak to wygląda przy zestawieniu indukcji z gazem z butli? :roll: Proszę o opinię, bo w najbliższych dniach muszę podjąć decyzję,a krezusem nie jestem... Pozdrawiam jacekp71 - 19-03-2009 21:30 koszt użytkowania to jedyne kryterium ? lido41 - 19-03-2009 21:36 nie jedyne,ale jedno z wielu... o niewątpliwych zaletach poczytałam , ale chciałabym wiedzieć ile za te dogodności będę musiała płacić ? jeśli możliwe jest w miarę obiektywne i rzetelne porównanie kosztów to bardzo proszę :wink: jacekp71 - 19-03-2009 23:15 konia z rzędem temu, kto ci powie ile płaci czy też choćby zużywa prądu do gotowania, bo nikt nie ma osobnego licznika na kuchence .... płyta indukcyjna ma max. moc okolo 7-7,5kW, reszta jest jedynie przybliżeniem, lido41 - 20-03-2009 11:12 myślę , że coś jednak mogłyby powiedzieć osoby, które przestawiły się z gotowania na gazie na kuchnie indukcyjną, jakie różnice w płatnościach za energię zauważyły ? kamionkal - 20-03-2009 15:24 odpowiem trochę naokoło :) u mnie w domu płyta indukcyjna jest używana głównie w weekendy. sprawdzałem stany licznika i w weekendy zużycie prądu jest większe o kilka (ok5) kWh niż w dni robocze. a biorąc pod uwagę że oprócz płyty intensywniej też używane są inne sprzęty (zmywarka,pralka) to wysuwam wniosek, że płyta nie jest jakoś straszliwie prądożerna :) ogólna opinia jest taka, że gaz mimo wszystko jest wyraźnie tańszy, ale żadnych konkretnych wyliczeń nie widziałem... robertsz - 21-03-2009 17:41 Dodatkowym kryterium może być jeszcze koszt instalacji zasilającej tą kuchnie i ewentualne zwiększenie przydziału mocy przez ZE. Sasha - 21-03-2009 23:23 używałem gazu używałem zwykłej kuchenki elektrycznej używałem płyty ceramicznej teraz mam indukcję a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku teraz od paru miesięcy mam indukcje teki podsumowanie -> REWELACJA moze gotowanie na gazie jest tańsze. ale rozkład ciepła temp komfort brak zabrudzeń i bardzo dokładna regulacja stawia indukcje jako nr 1 mojego rankingu lido41 - 23-03-2009 17:47 dziękuję wszystkim za opinie zastanawiam się nad płytą Teki http://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4 jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt? fennel - 23-03-2009 17:51 używałem gazu używałem zwykłej kuchenki elektrycznej używałem płyty ceramicznej teraz mam indukcję a wiec używałem wszystkiego co jest na rynku teraz od paru miesięcy mam indukcje teki podsumowanie -> REWELACJA .... przeszlam tez przez te wszystkie "szczeble".....obecnie urzeduje jeszcze nadal w dwoch kuchniach, jedna jest zaopatrzona w ceramike i gaz (tzw. domino), druga ma indukcje i zdecydowanie indukcja wyprzedza wszelkie inne "gotowacze". Sasha - 23-03-2009 23:49 dziękuję wszystkim za opinie zastanawiam się nad płytą Teki http://www.maximedia.pl/?c=indukcyjna&p=teka_gkst_60i4 jak oceniacie ten produkt z punktu widzenia użytkowników tego typu płyt? ja mam takie cudo http://www.teka.com/html/cat/prod.ph...yty%20kuchenne super! nigdy zagotowanie wody w garnku nie trwało tak krótko :) szczuro - 23-03-2009 23:56 u mnie też TEKA ale nie INDUKCJA http://www.teka.com/html/cat/prod.ph...yty%20kuchenne grill - fajna sprawa ;-) szybkość gotowania zależy od używania dobrych naczyń - nie tylko w przypadku indukcji |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |