(odc 29) champ tłuczone ziemniaki po irlandzku

(odc.29) champ - tłuczone ziemniaki po
irlandzku
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.29)
trudność: łatwe
Składniki
ziemniaki
szklanki mleka
masło
kilka dymek lub młodych cebulek
sól
Przygotowanie
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Masa nie musi być jednolita,
mogą zostać grudki. Do rondla wlać mleko, wrzucić kawałek masła. Dymki pokroić na duże
kawałki, białą część drobniej, bo jest mocniejsza. Białą część i trochę zielonej wrzucić do
rondla. Gotować jakąś minutę. Dorzucić resztę zielonego. Po chwili zdjąć z ognia. Delikatnie
wymieszać ziemniaki z mlekiem i dymką, najlepiej w specjalnym żeliwnym garnku.
Doprawić solą. Na wierzch położyć kawałek masła. Wcisnąć je w ziemniaki (zrobi się z niego
maślana kałuża). Przykryć garnek.
Jamie Oliver

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
(odc 29) champ z grillowanymi szparagami i prosciutto
(odc 13) ziemniaki po bombajsku
Ziemniaki po hiszpańsku
Łatwa kuchnia indyjska (odc 002) Pikantne smażone ziemniaki
(odc 51) pieczone słodkie ziemniaki ze śmietankowym serkiem
(odc 15) ryba pieczona z ziemniakami czyli przesyłka z kosmosu
Ziemniaczki po wiejsku
(odc 37) sałatka z młodych ziemniaków
Para w kuchni (odc 021) Hiszpański omlet z ziemniakami
(odc 29) kotlety wieprzowe z szałwią i morelami w miodzie
Oświadczyny po Irlandzku Leap Year 2010 CAM LU
Kuchnia francuska po prostu (odc 05) Placki ziemniaczane
Kuchnia francuska po prostu (odc 20) Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Kuchnia francuska po prostu (odc 18) Serowe ziemniaki
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Ziemniaczana sałatka na ciepło
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Tort ziemniaczany
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Ziemniaczane gratin
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Kolorowe budynie

więcej podobnych podstron