4a (7)

4a (7)



Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie


O Gotowanie: 40 min


(n 500 g ziemniaków 5 sól i pieprz j> 2 łyżki miękkiego masła O 1 duże żółtko 2 1 łyżka pełnotłustej śmietany ^ pieprz cayenne mąka do posypania 1 duże jajko, ubite 50 g świeżej bułki tartej 50 g masła

drobno posiekana natka pietruszki i gałązki pietruszki do dekoracji


1 Obieramy ziemniaki i kroimy je na równe kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane.

20dcedzamy ziemniaki i tłuczemy na gładką masę. Mieszamy z masłem, aż całe się stopi. Dodajemy żółtko i śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne. Chłodzimy przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.

3 Dzielimy masę ziemniaczaną na 12 równych kulek. Lekko umączonymi rękoma nadajemy każdej kulce kształt krokieta (dł.4 cm, szer. 2 cm).

4Przekładamy ubite jajko do płytkiego naczynia, a bułkę tartą na talerz. Każdy krokiet moczymy w jajku i obtaczamy w bułce, strzepując jej nadmiar.

3 Smarujemy masłem żaroodporne naczynie wystarczająco duże, by wszystkie krokiety zmieściły się w jednej warstwie. Układamy krokiety obok siebie w naczyniu. Posypujemy je wiórkami masła.

6Pieczemy przez 20 minut, aż krokiety uzyskają złotobrązo-wy kolor. Przewracamy je przy tym jeden raz. Podajemy gorące, posypane pietruszką .

Można inaczej


Te smaczne krokiety można przyprawić na wiele sposobów. Spróbujmy dodać do nich zmiażdżony ząbek czosnku, smażoną siekaną cebulę, siekaną natkę pietruszki i szczypiorek albo trochę tartego parmezanu. Nie musimy dodawać pieprzu cayenne.





Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
6a (13) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 570 Zawartość tłu
29a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie O Gotowanie: 15 min ©Kcal: 85 Zawartość
31a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie 0 Gotowanie: 15 min Kcal: 150 Zawartość tłuszczu
9a (11) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O Gotowanie: 5 min ©Kcal: 320 Zawartość tłuszczu:
salatka z ryzu (1) Kcal: 400 Zawartość tłuszczu: 22 g Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O G
pieczone krokiety z ziemniakow (1) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie OGotowanie: 40 min Kca
40a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie O Gotowanie: 10 min ©Kcal: 390 Zawartość tłuszcz
2a (9) Przygotowanie: 20 min plus moczenie O Gotowanie: 15 min ©Kcal: 80 Zawartość tłuszczu: 6g
6a (33) Przygotowanie: 30 min plus peklowanie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 345 Zawartość tłu
27a (13) Przygotowanie: przyrządzanie masy, potem 25 min plus chłodzenie Gotowanie: Opiecz
28a (13) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min ©Kcal: 155 Zawartość tł
2a (34) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 godz ©Kcal: 175 Zawartość tłuszczu: 5g C/5 50 g ma
2a (58) Przygotowanie: 20 min plus marynowanie O Gotowanie: 45 min ©Kcal: 370 Zawartość tłuszcz
4a (42) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 2 godz 15 min ©Kcal: 400 Zawartość tłuszczu: 30 g V) 12 d

więcej podobnych podstron