P kulinarne 0 091

P kulinarne 0 091



PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH

Zupa - krem z porów z płatkami owsianymi

(§)| 1 porcja (0) 1 godz. (Qj) 783 kcal / porcja


Składniki:

•    100 g jogurtu naturalnego odtłuszczonego

•    6 łyżek oleju lnianego budwigowego

•    składniki na 1 litr wywaru warzywnego (300 g marchewki, 200 g selera, 200 g pietruszki, 1 średni por, 3 grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, sól)

•    200 g porów

•    1 łyżka oliwy z oliwek

•    10 g płatków owsianych górskich - 2 łyżki

•    sól, pieprz, rozmaryn

Wykonanie:

•    olej zmiksować z jogurtem 3-5 min do uzyskania jednolitej masy i odstawić

•    sporządzić 1/2 I wywaru warzywnego

•    pokrojone drobno pory poddusić na wodzie z dodatkiem oliwy

•    do garnka wlać wywar bez warzyw, dodać płatki owsiane i pory, gotować na małym ogniu ok 25 min., doprawić

do smaku solą, pieprzem i rozmarynem, całość zmiksować

•    przed podaniem, na talerzu, zabielić mieszanką jogurtu i oleju

PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH

Sos pomidorowy do gołąbków

f®| 1 porcja (3 30 min (Q) 875 kcal / porcja


Składniki:

•    100 g jogurtu naturalnego

•    8 łyżek oleju lnianego budwigowego

•    200 g pomidorów

•    25 g cebuli

•    100 g czerwonej papryki

•    1 ząbek świeżo wyciśniętego czosnku (jeśli jest dobrze tolerowany)

•    1 łyżka natki pietruszki

•    listki bazylii

•    1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego

•    1 łyżka sosu sojowego bez konserwantów

•    sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

•    olej zmiksować z jogurtem 3-5 min do uzyskania jednolitej masy i odstawić

•    pomidory, cebulę, czosnek, liście bazylii, natkę pietruszki i paprykę drobno posiekać, następnie dusić na patelni

z dodatkiem wody

•    dodać przecier pomidorowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia

•    sos połączyć z pastą, doprawić solą i pieprzem do smaku

V __)

91


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
P kulinarne 0 091 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHZupa - krem z porów z płatkami owsianymi (§)
P kulinarne 4 095 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHPasta z czerwoną papryką i suszonymi pomidorami °@
P kulinarne 2 093 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH/ Dip ze szpinaku w ziołach °(§)
P kulinarne 4 095 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHPasta z czerwoną papryką i suszonymi pomidorami °@
P kulinarne 6 097 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH -Makaron z serem i owocami T®
P kulinarne 4 095 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHPasta z czerwoną papryką i suszonymi pomidorami °@
50048 P kulinarne 6 097 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH -Makaron z serem i owocami T®
89368 P kulinarne 2 093 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH/ Dip ze szpinaku w ziołach °(§)
P kulinarne4 105 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH /Pasta ziołowa f®
P kulinarne6 107 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH /Koktajl jagodowy i®
P kulinarne8 089 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH i®OLEJLNIANY BUDWIGOWY nieoczyszczony suplement diety ob
P kulinarne4 105 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH /Pasta ziołowa f®
P kulinarne6 107 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH /Koktajl jagodowy i®
P kulinarne8 109 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH Sałatka z brokułem i kalafiorem f@
P kulinarne4 105 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH /Pasta ziołowa f®
39860 P kulinarne8 109 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH Sałatka z brokułem i kalafiorem f@
40592 P kulinarne8 089 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH i®OLEJLNIANY BUDWIGOWY nieoczyszczony suplement di
P kulinarne 8 099 0PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH fSłodka pasta f@

więcej podobnych podstron