miód materiał na kolosa5

miód materiał na kolosa5



wyższą aktywnością amylolityczną w porównaniu z miodami jasnymi, których przedstawicielem może być miód lipowy.

Oksydaza glukozy to enzym, którego działanie polega na utlenianiu glukozy tlenem atmosferycznym. Produktami tej reakcji są nadtlenek wodoru (H2O2) i glukonolakton, który w reakcji z wodą daje kwas glukonowy. Działalność oksydazy glukozy związana jest ze stopniem rozcieńczenia miodu. W miodach gęstych reakcja praktycznie nie zachodzi. Enzym jest bezczynny, a miód zawiera tylko małą ilość nadtlenku, która nie wystarcza by hamować wzrost bakterii. W miodzie rozcieńczonym sytuacja przedstawia się odwrotnie. Enzym wytwarzany jest przez pszczoły miodowe w dolnej części gruczołów gardłowych i odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu. Jednym ze sposobów oceny działania antybiotycznego miodu jest wyznaczenie wartość inhibinowej. Miody o wartości inhibinowej 3 odznaczają się średnią aktywnością anty biotyczną. Są to np. miody wielokwiatowe i ze spadzi liściastej. O wysokiej aktywności antybiotycznej możemy mówić, gdy wartość inhibinowa jest w przedziale 4-5 (miody spadziowe ze spadzi świerkowej i jodłowej oraz miód gryczany i lipowy).

Katalaza jest enzymem, którego działanie polega na rozkładzie nadtlenku wodoru do tlenu i wody. Powyższa reakcja wpływa na zmniejszenie działalności przeciwbakteryjnej stworzonej przez oksydazę glukozy. Pochodzi ona z nektaru, spadzi lub pyłku. Przy czym katalaza pochodząca z pyłku wykazuje o wiele wyższą aktywność niż katalaza pochodząca z nektaru. Aby zmierzyć ilość tego białka należy obliczyć liczbę katalazową, czyli ilość mililitrów tlenu wydzielonego z 1% w'ody utlenionej w temperaturze 20°C w ciągu 24 godzin w skutek działania katalazy zawartej w 100 g miodu.

Lizozyui jest enzymem wpływającym na ograniczenie rozwoju drobnoustrojów i decydującym o właściwościach antybiotycznych miodu. Cechy charakterystyczne tego enzymu to: zachowanie aktywność enzymatycznej w szerokim zakresie pil, pod wpływem światła ulega stopniowemu unieczynnieniu oraz wykazuje termostabilność.

Pochodzi on z nektaru oraz wydzieliny gruczołów gardzielowych i ślinowych pszczół robotnic, a na jego poziom w miodzie wpływa m.in. siła rodziny pszczelej. I tak np. miód akacjowy silnej rodziny zawiera więcej lizozymu niż z rodziny słabej. Innym czynnikiem odpowiedzialnym za ilość tego enzymu jest wiek pszczół. Stwierdza się, że 9-dniowe i 23-dniowe pszczoły wytwarzają znacznie więcej tego związku niż pszczoły 16-dniowe.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
miód materiał na kolosa2 Są one bardzo ważne w miodzie ze względu na fakt, że podnoszą one jego bio
miód materiał na kolosa3 CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH WYSTĘPUJĄCYCH MIO
miód materiał na kolosa MIÓD I JEGO SKŁAD Miód pszczeli jest produktem wytwarzanym przez pszczoły Ap
miód materiał na kolosa1 Miód spadziowy powstaje wyłącznie ze spadzi. Jego barwa jest bardzo zróżni
miód materiał na kolosa4 energochłonnych lub zbyt powolnych reakcji. Działanie enzymów opiera się n
miód materiał na kolosa2 Są one bardzo ważne w miodzie ze względu na fakt, że podnoszą one jego bio
miód materiał na kolosa4 energochłonnych lub zbyt powolnych reakcji. Działanie enzymów opiera się n
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). .crbata proszkowa herbaciany pył Klasyfikacj
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut- Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). > .*<? j .crbata proszkowa herbaciany
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut. Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa6 uekofeinizowane: pozbawione kofeiny (bezkofeinowe) - decaffeinat
kawa i herbata materiał na kolosa Tabela 16 r kwasu tłuszczowego w celu wyrażenia kwasowości według
kawa i herbata materiał na kolosa1 1 l    11 ^ocnych rejonach Indii zbiory herbaty z
kawa i herbata materiał na kolosa4 Tabela Wymagania dotyczące herbaty czarnej według PN-ISO 3720:19

więcej podobnych podstron