P kulinarne4 105

P kulinarne4 105



PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH

/

Pasta ziołowa

f®| 1 porcja 0) 15 min <Q) 612 kcal / porcja


Składniki:

•    60 g chudego twarogu

•    40 g jogurtu naturalnego

•    6 łyżek oleju lnianego budwigowego

•    zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta

•    papryka słodka w proszku

•    imbir

•    natka pietruszki

•    sok z 1 cytryny

•    1 łyżka musztardy francuskiej bez konserwantów

•    sól, pieprz

Wykonanie:

•    twaróg i jogurt zmiksować 3-5 min z olejem lnianym i ziołami do uzyskania jednolitej masy

•    dodać sól, pieprz, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz musztardę i wymieszać

V

PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH

( ^

CHOROBY UKŁADU NERWOWEGO

(reumatyzm, zapalenia stawów, stwardnienie rozsiane)

Osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu nerwowego (reumatyzm, zapalenie stawów) powinny spożywać produkty z dużą zawartością wapnia, magnezu, krzemu, potasu. Warzywa z rodziny psiankowatych czyli: pomidory, bakłażany, słodka papryka, ziemniaki, mogą wywoływać silne reakcje alergiczne, objawiające się obrzękiem stawów. Można określić czy są one czynnikiem alergizującym, nie spożywając ich przez sześć tygodni i kontrolując osłabienie dolegliwości. Wskazane są produkty bogate w beta-karoten i inne przeciwutleniacze, a także oleje roślinne z dużą zawartością kwasów omega-3, które silnie łagodzą stany zapalne. Poniżej znajdziecie Państwo przepisy skomponowane z pasty sporządzonej z dużych dawek oleju lnianego (6-8 łyżek), przeznaczone dla osób wymagających intensywnego odżywienia w celu regeneracji organizmu.

! Uwaga: Taką pastę powinno się spożywać przez 3 miesiące, następnie należy korzystać z profilaktycznej porcji oleju (1-2 łyżek dziennie). Przepisy z profilaktyczną dawką oleju znajdą Państwo w pierwszej części niniejszej książki kulinarnej.

Stwardnienie rozsiane. Osoby chore na stwardnienie rozsiane, bardzo często są alergikami nawet o tym nie wiedząc, gdyż objawy alergii są źle diagnozowane. Szczególnie niekorzystnie może działać gluten zawarty w pszenicy, życie, jęczmieniu. Nietolerancja glutenu nasila objawy innych chorób. Można wykonać testy na nietolerancję glutenu. W diecie osób z chorobami stawów i stwardnieniem rozsianym ważną rolę pełnią kwasy tłuszczowe omega-3, z których powstają w organizmie związki przeciwzapalne. Jeśli pojawia się uczucie zimna w organizmie, należy stosować przyprawy rozgrzewające np imbir, kurkuma oraz wino jako dodatek do gotowania potraw. Przykładowe dania zawierają pastę sporządzoną z dużych dawek oleju lnianego (6-8 łyżek) i przeznaczone są dla osób wymagających intensywnego odżywienia w celu regeneracji organizmu.

! Uwaga: Taką pastę powinno się spożywać przez 3 miesiące, następnie należy korzystać z profilaktycznej porcji oleju (1-2 łyżek dziennie). Przepisy z profilaktyczną dawką oleju znajdą Państwo w pierwszej części niniejszej książki kulinarnej.

V___)

105


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
P kulinarne4 105 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH /Pasta ziołowa f®
P kulinarne4 105 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH /Pasta ziołowa f®
P kulinarne6 107 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH /Koktajl jagodowy i®
P kulinarne6 107 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH /Koktajl jagodowy i®
P kulinarne8 109 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH Sałatka z brokułem i kalafiorem f@
39860 P kulinarne8 109 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCH Sałatka z brokułem i kalafiorem f@
P kulinarne 4 095 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHPasta z czerwoną papryką i suszonymi pomidorami °@
P kulinarne8 089 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH i®OLEJLNIANY BUDWIGOWY nieoczyszczony suplement diety ob
P kulinarne 0 091 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHZupa - krem z porów z płatkami owsianymi (§)
P kulinarne 2 093 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH/ Dip ze szpinaku w ziołach °(§)
P kulinarne 4 095 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHPasta z czerwoną papryką i suszonymi pomidorami °@
P kulinarne 6 097 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH -Makaron z serem i owocami T®
P kulinarne 0 091 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHZupa - krem z porów z płatkami owsianymi (§)
P kulinarne 4 095 PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHPasta z czerwoną papryką i suszonymi pomidorami °@
P kulinarne2 103 0PRZEPISY DLA OSOB CHORYCHZiemniaczana pasta Tę-—
50048 P kulinarne 6 097 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH -Makaron z serem i owocami T®
40592 P kulinarne8 089 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH i®OLEJLNIANY BUDWIGOWY nieoczyszczony suplement di
89368 P kulinarne 2 093 PRZEPISY DLA OSÓB CHORYCH/ Dip ze szpinaku w ziołach °(§)

więcej podobnych podstron