27a (13)

27a (13)




Przygotowanie: przyrządzanie masy, potem 25 min plus chłodzenie


Gotowanie:

Opieczenie spodu, potem 30 min plus studzenie

©Kcal: 410

Zawartość tłuszczu: 17 g

CO 2 duże brzoskwinie ^ 4 upieczone bez masy spody ^    z półkruchego ciasta

q    o średnicy 10 cm (patrz

2    Jak piec spód do ciasta,

~    Doskonałe ciasto półkruche,

   Ciasta i wypieki 2)

Na masę:

300 ml mleka

1 Najpierw przygotowujemy masę: nalewamy mleko do małego rondla o grubym dnie i niemal zagotowujemy na średnim ogniu. Odstawiamy.

Mieszamy cukier z mąką w górnym garnku zestawu do gotowania na parze albo w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Wlewamy gorące mleko i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zagotuje się. Gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszamy.

3 Wlewamy żółtka do miski i lekko ucieramy. Nalewamy do nich odrobinę gorącej masy, mieszamy, następnie całość wlewamy do reszty masy.

Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i podgrzewamy nad gorącą, ale nie wrzącą wodą, przez 4-10 minut, aż masa zgęstnieje, tak że nie spływa z łyżki. Przecieramy przez sito i studzimy. Dodajemy esencję waniliową oraz kirsz i całość chłodzimy.

Przyrządzamy polewę morelową: w małym rondlu ostrożnie podgrzewamy dżem z 2 łyżkami wody i mieszamy,

50 g cukru

25 g mąki kukurydzianej

3    duże żółtka

1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 łyżeczka kirszu

Na polewę morelową:

4    łyżki dżemu morelowego 1 łyżka kirszu

aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przecedzamy przez sito, potem mieszamy z kirszem. Trzymamy w ciepłym miejscu.

5 Zalewamy brzoskwinie wrzącą wodą. Zostawiamy na 30 sekund, potem osączamy i obieramy je ze skórki. Kroimy na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę kroimy na osiem plasterków.

6Przygotowujemy tarty: napełniamy upieczone spody masą, wygładzając ją z wierzchu szerokim nożem. Na wierzchu każdej tarty układamy po środku w rzędzie 6 zachodzących na siebie plasterków brzoskwini i po jednym plasterku z obu stron rzędu lub alterntywnie układamy 8 plasterków w koło. Smarujemy ciepłą polewą morelową i studzimy przed podaniem.

WSKAZÓWKI

KUCHMISTRZA

Jeśli nie ma sezonu na świeże brzoskwinie, możemy zastąpić je owocami z puszki.

Zamiast kirszu dodajmy do masy i polewy inną brandy lub rum.




Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
6a (13) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie O Gotowanie: 40 min ©Kcal: 570 Zawartość tłu
39a (14) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie O Gotowanie: 10 min ©Kcal: 660 Zawartość tłuszcz
37a (11) Przygotowanie: rozmrażanie ciasta, potem 25 min O Gotowanie: 40 min
28a (13) Przygotowanie: 35 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min ©Kcal: 155 Zawartość tł
29a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie O Gotowanie: 15 min ©Kcal: 85 Zawartość
2a (29) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie Kcal: 285 Zawartość tłuszczu: 22 gV) 2 cytryny ^
31a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie 0 Gotowanie: 15 min Kcal: 150 Zawartość tłuszczu
32a (14) Przygotowanie: 25 min plus chłodzenie ©Kcal: 460 Zawartość tłuszczu: 30 g CO olej rośl
40a (13) Przygotowanie: 40 min plus chłodzenie O Gotowanie: 10 min ©Kcal: 390 Zawartość tłuszcz
4a (7) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O Gotowanie: 40 min (n 500 g ziemniaków 5 sól i pi
9a (11) Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O Gotowanie: 5 min ©Kcal: 320 Zawartość tłuszczu:
salatka z ryzu (1) Kcal: 400 Zawartość tłuszczu: 22 g Przygotowanie: 20 min plus chłodzenie O G
36a (14) Przygotowanie: 45 min plus chłodzenie O Gotowanie: 30 min Kcal: 750 Zawartość tłuszczu
9a (16) Przygotowanie: 40 min plus upieczenie spodu z ciasta Pieczenie: 25 min plus f11111111 chłodz
9a (25) Przygotowanie: 30 min plus peklowanie O Gotowanie: 15-25 min Kcal: 615 Zawartość tłuszc

więcej podobnych podstron